Psihologul te ajută

Ce riscă părinții care-și "bombardează" copiii cu daruri? Chiar se poate cumpăra orice cu bani?

508
Ce riscă părinții care-și

Articole de la același autor

Ritmul haotic al vieții moderne și societatea consumeristă au schimbat radical relația părinte-copil. Iar pentru a compensa faptul că petrec din ce în ce mai puțin timp cu copiii lor, mulți părinți aleg "să-i bombardeze" cu cadouri, și nu doar de Crăciun. Nimic mai rău!, spun psihologii. "Cu bani, poți cumpăra orice!". Mai ales în ultimii ani, aproape că nu este zi în care să nu auzim astfel de vorbe. Trist este că există părinți care au ajuns să creadă că, sufocându-și copiii cu jucării și cu "bani de buzunar", cresc în ochiii lor și dau, astfel, măsura dragostei imense pe care le-o poartă. "Acest tip de comportament este un paleativ, ca dealtfel toate lucrurile care ameliorează doar temporar o situație. Pentru că un copil se va plictisi repede și de jucării, și de tot felul de alte cadouri și tot după dragostea părinților va tânji. Evident, este cât se poate de normal să-i cumperi copilului jucării (mai ales că majoritatea au un rol educativ), și cu ocazia unor evenimente speciale din viața lor, și cu ocazia sărbătorilor, și fără nicio ocazie, dar de aici și până la a le transforma camerele în adevărate magazine de jucării este drum lung. Partea cu adevărat dramatică a problemei este că foarte mulți părinți, mai ales când vine vorba de cadourile de Crăciun, fac eforturi supraomenești, cu mult peste măsura bugetului, pentru a-și mulțumi copiii" - ne-a spus psi-hologul Speranța Băcana, care a ținut să precizeze că orice copil simte acut nevoia de a petrece cât mai mult timp "de calitate" cu părinții săi, începând de la activitățile cele mai simple, de rutină chiar, cum este masa în familie, până la chestiuni care țin de stimularea dezvoltării personale, inclusiv activități în aer liber, sport etc. Până la urmă, acestea sunt adevăratele cadouri cu care și-ar dori copiii să fie "bombardați" de părinți.
Tradiția, ca lecție pentru copii
De când există Moș Crăciun, copiii au primit cadouri. Nimeni nu spune ca, într-o societate ca a noastră, darurile să fie la fel de modeste ca în urmă cu ani de zile. Însă, ca și atunci, când o jucărioară modestă sau o hăinuță funcționa ca o adevărată lecție pentru copiii care erau stimulați să se bucure de lucrurile mici, și astăzi, părinții ar trebui să aibă în vedere acest mesaj. Pentru că avalanșa de jucării, fie că este percepută de copil ca o măsură a dragostei pe care le-o poartă părinții, fie ca o dovadă certă a valorii lor, mai ales la vârste mici, nu face decât să le inducă o stare de confuzie, pentru că ei nu reușesc să înțeleagă, așa cum ar trebui, aceste noțiuni. "Părinții moderni și-au făcut un obicei din a se plânge cât de pretențioși le-au devenit odraslele în materie de cadouri, dar nu se gândesc o clipă că, în realitate, s-a ajuns aici din cauza comportamentului lor. În loc să-și bombardeze copiii cu jucăriile cele mai în vogă, fie și pentru a nu fi mai prejos decât alții, în loc să-și secătuiască bugetul de Crăciun, în loc să facă eforturi pentru a ține pasul cu oferta excesivă de jucării de pe piață, mai bine și-ar acoperi sentimentul de vinovăție că petrec prea puțin timp cu ei cu mai multe eforturi în această direcție!". 
Efect de bumerang
Pe de altă parte, psihologul ne-a spus că exagerarea în materie de cadouri poate avea efect de bumerang asupra copiilor, care, acaparați de… muntele de jucării, jocuri și tot felul de alte minuni de ultimă generație primite de ziua lor, de Crăciun, sau fără nicio ocazie specială, nu vor mai resimți lipsa părinților, măcar o perioadă. Așa că, într-o bună zi, părinții n-ar trebui să se mai mire că micuții le vor comensura dragostea în valoarea și cantitatea darurilor primite. Un alt motiv pentru care cadourile în exces și, mai rău decât atât, ne-potrivite vârstei fac rău copiilor este că, la un moment dat, nu se vor mai bucura cu adevărat de niciun cadou, vor fi total străini de sensul simbolic al unui dar, și când îl primesc, și când îl oferă. Chiar dacă majoritatea părinților realizează că nu procedează corect sufocându-și copiii cu cadouri și răsfățându-i peste măsură, a se consola cu ideea că nu sunt singurii care fac asta nu va duce la nimic bun. De aceea, în loc să facă efor-turi peste eforturi pentru a îndesa cât mai mult desaga Moșului, mai bine s-ar strădui să se implice cu adevărat în viața copiilor lor, căci niciun cadou sau nicio bonă din lume nu-i poate înlocui în sufletul copiilor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 21 Decembrie 2013
Stire din Cetățenești : Ce cadou alegi pentru tatăl tău
Luni, 23 Decembrie 2013
Stire din Cetățenești : Rețete pentru masa de Crăciun
Luni, 23 Decembrie 2013
Stire din Social : Cât ne costă masa de Crăciun
Sâmbătă, 21 Decembrie 2013
Stire din Diverse : Cum înveți copilul mic să colinde
Pagina a fost generata in 0.4777 secunde