Ce reglementări i-ar determina pe arendași "să nu dea țepe"

1178
2
Ce reglementări i-ar determina pe arendași

Articole de la același autor

Nemulțumiți de banii primiți de la arendași de-a lungul anilor, arendatorii consideră "de bun simț" să se aducă unele îmbunătățiri Legii arendei. Reglementările vizate de mai mulți cititori ai ziarului nostru, care și-au dat pământurile agricole "pe mâna" unor arendași, a căror grijă a fost să primească subvenția de la APIA, pentru ca apoi să-și uite obligațiile, sunt avansate în ideea că, dacă Legea arendei ar fi mai aspră, arendașii vor fi mai "respon-sabili". Mai exact, ei cer ca arendașii să primească subvenția cuvenită, de la APIA, numai după ce prezintă dovezi că și-au respectat întrutotul obligațiile. De asemenea, proprietarii terenurilor consideră "de bun simț" ca această activitate să fie practicată numai de persoane care au pregătire în domeniu: "Primul meu arendaș a fost extraordinar, mi-a dat bani ca lumea, a lucrat frumos pământul, el mă căuta când trebuia să-mi dea arenda. Dacă nu mă găsea, venea la poartă cu banii, un om foarte cumsecade. Omul are probleme de sănătate și l-a pus pe fiu-su în locul lui. Băiatul a fost barman, nu știe nici măcar cât măsoară un hectar, vă spun fără exagerare. Tatăl lui i-a adus un inginer să-l ajute, dar el vrea toți banii. S-a plâns și el că nu-l ascultă băiatul. De la el am aflat că s-a schimbat legea și acum, cine vrea, are nu are pregătire, poate să se facă arendaș. Iar arendașii sunt oameni cu bani, să n-o dăm cotită! Cred că legea trebuie schimbată! T. Aurel".

Banii, eternul măr al discordiei

Cristian Popa și Daniel Lemnaru propun celor responsabili să pună la punct o reglementare, care să nu permită APIA să acorde subvenția la care arendatorii au dreptul, prin lege: "Sunt arendași care au multe pământuri în grijă, le lucrează, doar e în interesul lor să scoată recolte cât mai mari. Numai că au lipici la buzunar și se cred stăpânii pă-mântului altora. Cei cu mult pământ iau sute de milioane de lei vechi numai pe subvenție, iar nouă ne dau 200 de lei pe hectar, ca la milogi. Aici e punctul slab. Foarte bine, ei au dreptul la subvenție, noi, la arendă. Să dovedească prin acte că ne-au plătit și să ia și 10 milioane subvenție, dacă atâta le dă legea!".

Subvențiile, din fonduri europene

De precizat că banii pentru sub-venții provin din fonduri europene. Potrivit APIA, în situațiile în care proprietarii terenurilor agricole date în arendă nu beneficiază de toate drepturile conform contractului semnat cu arendașul, pot recurge la executarea silită a arendașului. Iar pentru ca această procedură să poată fi îndeplinită, un exemplar al contractului de arendă trebuie să fie depus la consiliul local în a cărui rază teritorială se află bunurile agricole arendate, pentru a putea constitui titluri executorii pentru plata arendei. Cât privește condiționarea plății subvenției de achitarea drepturilor bănești arendatorilor, potrivit reglementărilor în vigoare, APIA nu se poate interpune între proprietarii pământurilor agricole și arendași.

Ideal ar fi, însă, ca litigiile de acest fel să poată fi aplanate cu ajutorul unui mediator autorizat, care să-i pună față în față pe proprietari și arendași. Pentru zona Constanța, un arendaș primește, ca subvenție, pentru un hectar, circa 150 de euro, iar dacă terenul se află în zonă defavorizată, se adaugă 80 de euro.

Mai nou, arendaș poate fi oricine

Cât privește nemulțumirea privind posibilitatea practicării unei munci de asemenea răspundere, într-adevăr, consilierul juridic Carmen Gigică ne-a confirmat că noul Cod Civil nu mai instituie cerința ca arendașul să aibă pregătire de specialitate agricolă sau un atestat de cunoștințe agricole ori de practică agricolă. Practic, după intrarea în vigoare a noii legislații în materie civilă, arendașul poate fi un simplu manager, care poate însă încredința atribuții persoanelor de specialitate pe care le coordonează, pe bază de contracte de prestării servicii în agricultură, sau unor angajați cu contract de muncă, permanenți ori sezonieri.

Comentează știrea

admirator
25 octombrie 2013
nu importa

studiile arendasului! oricine vrea si poate, trebuie sa fie lasat sa ia pamint in arenda. problema e ca arenda trebuie facuta doar cu contract notarial. In contractul de arenda sa se treaca sumele (sau produsele) ce trebuie platite, indiferent de recolta pe care o scoate arendasul. Practica e sa se zica 30% din productie. In conditiile in care doar arendasul poate stabili exact recolta (productia). Daca inchiriezi o casa, un spatiu comercial etc. nu iei 30% din productie. (La casa ce productie ai?) Stabilesti un pret fix, pe care cel ce inchiriaza TREBUIE sa-l plateasca. Altfel e evacuat. Si in agricultura trebuie acelasi tip de contract. Pe un Ha de teren, se plateste x lei (sau produse) pe an. Se face sau nu recolta. Daca e recolta mare, diferenta e a arendasului. Daca recolta e mica, pierderea e a lui. Va trebui sa se asigure pentru calamitati... Ajutoarele de la stat sau UE, trebuie platite arendasului in baza contractelor notariale si numai dupa ce arendasul a achitat sumele datorate, pe chitante. Impozitarea trebuie facuta tot la arendas, asa cum e practica. Atit pe pamint cat si pe valoarea recoltei. Arendasii trebuie sa aiba conditii speciale de creditare, caci pamintul nu e al lor... Nu se poate pune sechestru pe pamintul altuia... sau scos la vanzare fortata... Pretul arendei, trebuie se fie aliniat la arendele din UE. Cred ca va dati seama de ce : daca se aliniaza preturile la produse, energie, gaze, etc... trebuie aliniate si pretul arendei; in plus, daca pastram un pret prea jos, vor putea apare arendasi de la anu, din UE, care sa ia pamint in arenda aici... mult mai ieftin ca la ei... Inainte de 1944, statul se implica in stabilirea pretului arendei si invoielilor agricole dintre lucratori si proprietari. Poate ca ar trebui sa se reia acest obicei...

Gina
25 octombrie 2013
despre arendasul hot

am pamnt in arenda ,arendasul ,mare hot ,nu numai ca nu ne-au dat 30 °/° din recolta obtinuta ,dar nu ne-au dat nici macar fondurile UE /ha pe care le primeste moca ,nici cand au fost supra productii . Ca mine sunt f multi in cauza .Prefer sa vina un arendas UE corect decat un arendas roman hot

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4557 secunde