Ce gătim astăzi

192
Ardei copți cu sos alb. Ingrediente: 1 kg ardei gras. Pentru sosul alb: 75 g unt sau margarină, 60 g făină, 500 ml lapte, 100 g brânză telemea, zeama sau sare de lămâie, mărar sau pătrunjel tocat; 50-100 g brânză telemea sau cașcaval ras. Mod de preparare: Se aleg ardei grași și drepți, care se coc, se curăță, se taie felii, se sărează, după care se așază în strat subțire într-un vas uns cu unt. Sosul nu se sărează deoarece ardeii au absorbit sare suficientă, în schimb se pune puțină zeamă de lămâie și se aromează cu mărar sau pătrunjel tocate mărunt. Se deșartă această compoziție peste ardei, apoi se presară brânză deasupra și se introduc puțin la cuptor. Se servesc calzi.

Sarmale de post. Ingrediente: varza murata, 6 linguri ulei, o lingura de bulion de rosii, 4-5 cepe, o ceasca de orez, 1-2 legaturi de patrunjel, 1-2 legaturi de marar, stafide, sare, piper. Mod de preparare: Se curăță ceapa, se spală și se taie mărunt. Se pun ulei și apă într-o cratiță și se lasă pe foc până încep să fiarbă. Se adaugă ceapa tăiată și se lasă până se înmoaie, după care se pune orezul. Dacă este nevoie se mai adaugă apă și se lasă câteva minute să fiarbă înăbușit. Se stinge focul, se lasă 10-15 minute, până se umflă orezul, după care se adaugă verdeața tocată mărunt, sare și piper după gust, stafidele și se amestecă bine compoziția. Se taie foile de varză, se pune umplutura în foaia de varză în cantitatea potrivită și se împăturește bine pentru a nu se desface în timpul fiertului. Se pune ulei într-o cratiță, se așază un strat de varză, după care se pun sarmalele una lângă alta, în straturi, se acoperă cu un strat de varză tocată, se adaugă bulionul și apa. Se mai toarnă ulei, apoi se bagă cratița la cuptor, unde se lasă aproximativ o oră.

Prăjitură stil chec. Desert modern, o prăjitură rapidă din familia checului, coaptă în cană, la microunde, gata pentru a fi servită alături de o cafea sau o cană cu lapte. O compoziție de bază la care se pot adăuga, după gust, stafide și/sau fructe confiate, nuci, alune, migdale etc. Ingrediente: 3 linguri de făină, 2 linguri de cacao, 3 linguri de zahăr, un plic zahăr vanilat, un sfert linguriță praf de copt, jumătate linguriță scorțișoară măcinată, 3 linguri unt topit (sau ulei), 2,5 linguri de lapte, un ou, o pișcătură de sare, 2 linguri zahăr pudră sau frișcă bătută (opțional). Preparare: Amestecați într-o farfurie adâncă (bol) făina cu pudra de cacao, zahărul, zahărul vanilat, scorțișoara, sarea și praful de copt. Adăugați oul, laptele și untul topit (sau uleiul). Amestecați bine până obțineți un amestec cleios și lucios. Dacă doriți, adăugați, după gust: stafide, nuci, fulgi de ciocolată, etc. Turnați compoziția într-o cană mare (de supă). Introduceți cana în cuptorul cu microunde la putere mare (min. 500 w.) pentru trei minute. Prăjitura în cană se servește imediat, direct din cană, opțional pudrată cu zahăr sau alături de o lingură de frișcă rece.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 26 Aprilie 2013
Stire din Cetățenești : Cum îți dai seama că ai gastrită
Pagina a fost generata in 1.4076 secunde