Ce faci dacă ai un vecin prea gălăgios

31990
24
Ce faci dacă ai un vecin prea gălăgios - 16ianfondgalagievecin-1358355498.jpg
Seară de seară, nu poți adormi sau nu ai pic de liniște în casă fiindcă vecinul tău ascultă muzică cu volumul dat la maximum, se ceartă cu soția sau își discipli-nează copiii, urlând la ei din toți rărunchii? I-ai și cerut cu frumosul să nu te mai deranjeze, ai chemat chiar și poliția, căreia nu-i deschide? Ce trebuie să faci în asemenea situații aflați din rându-rile de mai jos.

Înainte de a ne spune despre ce este vorba, Marilena Adonici a simțit nevoia să se justifice, spunându-ne că nu dorește să fie luată drept un "reclamagiu de profesie". Mai mult, și-a dat cuvântul de onoare că este prima oară când reclamă ceva, dar că o face după ce a încercat, cât a fost omenește posibil, să-și rezolve problema direct cu vecinii care o deranjează sistematic, însă fără niciun rezultat. Ajunsă la capătul răbdării, este convinsă că dacă nu va pune capăt toleranței, va ajunge… la balamuc: "M-am născut la bloc și-mi aduc aminte că ai mei m-au torturat să nu tropăi, să nu trântesc, ca să nu deranjăm vecinii. După ce m-am căsătorit, m-am mutat și s-a dus liniștea mea. Pe motiv că soțul este plecat la muncă în străinătate, iar eu sunt… o fată la locul ei, vecinii de deasupra dau muzica la maxim până după miezul nopții. O altă vecină a auzit că muzica ar fi pe post de paravan, că vor să acopere zgomotul pe care-l fac de la lucrările de tâmplărie pe care le face într-o cameră. L-am rugat să nu mai lucreze noaptea și să dea muzica mai încet, dar s-a jurat că nu face tâmplărie, iar muzica, dacă nu e dată tare, n-o simte, are școală omul… Mi-a recomandat să-mi antifonez ca lumea pereții, că așa e la bloc, iar asta a umplut paharul. Într-o noapte, am chemat poliția, să-i prindă în fapt, însă vecinul n-a deschis ușa, nimic nu s-a schimbat. Am vrut să merg personal la Secția III de Poliție, de care aparținem, dar un vecin mi-a spus că merg degeaba, că au ei niște prieteni în Piața Chiliei care, de ani de zile, n-au liniște din cau-za vecinilor, toată ziua cheamă poliția și tot degeaba! Și-atunci, unde să mă duc? La OPC?" – se întreabă femeia, care speră că dacă vecinii săi vor da ochii cu oamenii legii, se vor liniști.

Apelați 112!

Potrivit informațiilor primite de la Secția III Poliție, dacă… deranjul se produce la ore înaintate din noapte, la fața locului se va deplasa un polițist de la Ordinea Publică. Pentru ca omul legii să ajungă la locul faptei, reclamantul va trebui să telefoneze la 112, să-și dea numele, adresa și să prezinte situația care îl deranjează. Apoi, de la 112, va fi anunțată secția de poliție de care aparține reclamantul. Dacă vecinul considerat prea gălăgios nu deschide ușa polițistului, nu se întâmplă nimic la acel moment, doar e zonă privată și nu se poate intra prin forță.

În continuare, dacă reclamantul nu renunță la plângere și dorește ca vecinul necivilizat să suporte consecințele pentru tulburarea liniștii publice, adică să fie amendat potrivit Legii 61/1991, republicată în 2011 (pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice), este interesul lui să depună, în scris, o sesizare la secția de poliție de care aparține. Apoi, va fi datoria agentului de proximitate să invite ambele părți la secție, să le pună față în față pentru declarații, după care se va decide asupra măsurilor ce se impun.

Legislație există, trebuie doar aplicată!

După cum ne-a explicat consilierul juridic Carmen Gigică, legislația în materie este drastică, important este însă ca aceasta să se aplice, astfel încât cetățenii să-i resimtă efectele benefice. Așadar, potrivit Legii nr. 61, repre-zintă infracțiune și se pedepsește cu amendă sau închisoare de la trei luni la doi ani, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă, printre altele, și tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00 - 8,00 și 13,00 - 14,00 de către orice persoană, prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora, dar și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor.

Comentează știrea

24 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Vasile...fier-beton
17 ianuarie 2013
112 ?

Din câte știm cu toții, 112 este nr. apelurilor de urgență presupunând o stare iminentă de pericol în care te aflii și nu pentru toate prostiile. Cert este că toți putem fi deranjați uneori dar depinde cum percepem fiecare în parte deranjul. Concret, cine stabilește dacă zgomotul provocat prin muzică sau altele este intens sau nu ? sau dacă s-a tulburat liniștea locuitorilor Tu ?...sau Poliția ? Răspunsul este: Nici unul, pentru că asta se stabilește numai de către specialiști,cu dispozitive speciale. Așa că nu se poate pronunța nimeni dacă s-a depășit cadrul legal, ori nu. Referitor la măsuri, acestea sunt greu de luat, pentru că omul nu are obligația imediată de a deschide ușa imobilului și a da socoteală, cu atât mai mult dacă mai este și chiriaș, situație în care trebuie discutat cu propietarul. Așa că nu mai faceți supoziții pe acest subiect dacă nu cunoașteți realitățile....triste !

tarane
17 ianuarie 2013
offff

vasile tu cum ai rezolva problema expusa ca vad ca bati campiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii cu successsssss,astept raspuns

Sorin
17 ianuarie 2013
Alta metoda:

Cred ca pana acum ti-ai dat seama ce muzica prefera individul...Ei bine,cauta muzica ce precis il enerveaza si fix la 5 minute dupa ce termina el, dai tu drumul la balamuc,avand grija sa orientezi boxele cat mai aproape de peretele sau tavan,ce va desparte,eventual aproape lipite. Tu poti sa te culci in alta camera. E interesant,te si poti ca si cum totul e OK si tipul va spumega.

vassa
17 ianuarie 2013
nu e chiar asa

linistea locuitorilor/locatarilor este considerata a fi tulburata atunci cand acestia sunt derajanti de actiunea celui sau celor ce o tulbura si isi manifesta nemultumirea apeland la ajutorul fortelor de ordine publica. nu e necesara aparatura de masurare a zgomotului, e de ajuns nemultumirea manifestata de ceilalti locatari pentru a se aplica amenda stabilita prin lg. 61/91.

Răspuns la: 112 ?
Adăugat de : Vasile...fier-beton, 17 ianuarie 2013
Din câte știm cu toții, 112 este nr. apelurilor de urgență presupunând o stare iminentă de pericol în care te aflii și nu pentru toate...
Un polițist
17 ianuarie 2013
Rectificare

Domnișoară/doamnă autoare a articolului, vă aflați într-o mare eroare. Fapta descrisă de dvs. nu se încadrează la infracțiuni ci la contravenții, respectiv la art.3/pct. 26 din Legea 61/1991-republicată și sancționată cu amendă contravențională de la 500-1.500 lei conform art.4/alin.1/lit.c Ori dvs. nu ați citit legea când ați postat acest articol ori jurista respectivă care v-a comunicat datele nu are habar de această lege. Așadar această prevedere din lege nu este infracțiune ci contravenție și se sancționează ca atare. Vasile, habar nu ai pe ce planetă ești. Potrivit dispozițiilor art. 6/alin.1 din aceeași lege 61/1991-republicată, contraventiile din această lege se constata de catre primar, imputernicitii acestuia, de catre ofiterii sau agentii de politie ori de catre ofiterii, maistrii militari si subofiterii din jandarmerie, precum si, pentru faptele constatate in zona specifica de competenta, de catre politistii de frontiera. Așa că vezi bine polițiștii fac parte dintre agenții constatatori care pot aplica sancțiunile, iar calitatea de agent constatator i-o oferă chair articolul din legea de mai sus. În legătură cu depășirea cadrului legal la care face referire tot acest Vasile, nu pot să vă spun decât că a luat-o razna de tot. Vasile visezi cai verzi pe pereți.

un cetățean
17 ianuarie 2013
întrebare

Serios ?! Unde scrie asta, că sunt și eu curios ?

Răspuns la: nu e chiar asa
Adăugat de : vassa, 17 ianuarie 2013
linistea locuitorilor/locatarilor este considerata a fi tulburata atunci cand acestia sunt derajanti de actiunea celui sau celor ce o tulbura si isi...
Vecinu'
17 ianuarie 2013
simplu de tot...

GENIAL !! M-am spart de ras !! POLITISTUL 1 : 0 VASILE , chiar si asa Vasile era 0, sau poate Vasile este cel care o deranjeaza pe doamna cu muzica lui de ca.ca.t ...sau mai am o rezolvare, pe care am verificat-o personal cu vecinul de la 3...i-am promis ca daca nu se opreste , ne intalnim noaptea pe scara pe la 3 dimineata cand vine el acasa, el fiind ospatar, ii sparg fata fara martori, intru in casa si ma bag in pat, iar apoi nu recunosc ca eu l-am ars cum nici el nu recunoaste ce de la el e galagia...nu m-a crezut si la 2 saptamani distanta, ne-am intalnit pe scara la 3 dimineata !! crede-ma ca a inceput sa urce pana la 3 urcand pe cate 2 trepte odata...si s-a terminat si cu galagia...daca ma intelegi...

Răspuns la: Rectificare
Adăugat de : Un polițist, 17 ianuarie 2013
Domnișoară/doamnă autoare a articolului, vă aflați într-o mare eroare. Fapta descrisă de dvs. nu se încadrează la infracțiuni ci la...
Cristi
23 ianuarie 2013
pana una alta dopuri pt urechi

Pana la rezolvarea prin alte metode a problemei, se pot folosi dopuri antifonice de la PharmaDoct, se gasesc la Auchan, la Cora si probabil si prin farmacii. Eu le folosesc pt ca am servici de zi, stau cu chirie alaturi de alte persoane care pun masina de spalat pe hol atunci cand eu dorm, si dorm fara probleme.

Cristi
23 ianuarie 2013
pana una alta dopuri pt urechi

servici de noapte vroiam sa zic

Răspuns la: pana una alta dopuri pt urechi
Adăugat de : Cristi, 23 ianuarie 2013
Pana la rezolvarea prin alte metode a problemei, se pot folosi dopuri antifonice de la PharmaDoct, se gasesc la Auchan, la Cora si probabil si prin...
Cristi
23 ianuarie 2013
pana una alta dopuri pt urechi

si nu inteleg de ce aceasta solutie simpla nu e pusa chiar in articol, chiar asa de greu e sa vedem solutiile de sub nasul nostru???

24 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9762 secunde