Ce drepturi au bunicii care își cresc nepoții

8111
1
Ce drepturi au bunicii care își cresc nepoții - fonddreptbunici-1413392983.jpg

Articole de la același autor

Dacă nepoții se află în grija exclusivă a bunicilor, aceștia din urmă au o serie de drepturi. Cum și cui să le ceară, aflați în continuare.


"Pe mine m-au crescut bunicii!". Auzim des fraze de acest tip în jurul nostru, de multe ori le spunem chiar noi. Atâta vreme cât părinții nu-și permit să stea acasă ori să angajeze o bonă (alt subiect discutabil!), pentru a-și crește copiii, sau aleg să muncească în străinătate, alternativa cea mai fericită o reprezintă bunicii. Că ei sunt singura sursă de protecție pentru cei mici este de înțeles, dar ca să fie și unica sursă de acoperire a cheltuielilor privind creș-terea și educarea lor, devine un lucru împotriva firii, mai ales dacă acei bunici nu au o situație materială prea bună. Și mai de neînțeles este faptul că există părinți care încasează alocația de stat pentru copiii crescuți exclusiv de bunici și nu vor să contribuie cu nimic la crește-rea propriilor copii. Asupra unei situații de acest gen au dorit să atragă atenția două cupluri de bunici, de altfel mândri că își cresc nepoții, unii chiar de la naștere. "Noi ne chinuim să-i creștem din ce avem. Dacă aveam pensii mai mari, nu ne trebuiau banii copiilor, că nici ei nu stau prea grozav. Dar nu putem permite ca ei să încaseze alocația de stat și noi să-i creștem numai din pensii, e foarte greu. Se poate face legal ceva ca să încasăm noi alocația nepoților și nu niște părinți inconștienți? Să fie măcar de pachetul pentru școală…".


Două tipuri de alocație
Dincolo de cuantumul mai mult simbolic în rândul prestațiilor oferite de stat pentru aproape 4 milioane de beneficiari, după cum arată datele, alocația de stat pentru copii rămâne un drept al acestora, menit să le acopere niște nevoi. De aceea, în situații de genul celei relatate mai sus, bunicii au dreptul să încaseze alocația nepoților. Mai mult decât atât, statul le acordă și bunicilor o alocație de plasament, în valoare de 97 de lei.


Plasament familial
Roxana Onea, purtător de cuvânt în cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), a ținut să precizeze că s-au confruntat recent exact cu un caz similar. "De regulă, copiii sunt lăsați la bunici, părinții pleacă prin străinătate, dar încasează alocația. Am avut de curâd o situație, bunici care s-au ocupat de nepoată de când s-a născut, iar mama a încasat alocația de stat a copilului, pe care a cheltuit-o fără să contribuie cu absolut nimic pentru copil, deși locuiesc în aceeași curte".  


Bunicii aflați în asemenea situații sunt sfătuiți să facă o solicitare de instituire a măsurii de plasament familial către DGASPC (cu sediul în Constanța, str. Decebal nr.22). Dacă părinții nu sunt de acord, atunci dosarul nu poate să intre la analiză la Protecția Copilului, însă poate ajunge pe masa instanței de judecată. După care, personal specializat din cadrul DGASPC va efectua un raport de analiză psiho-socială, pentru a afla față de cine a dezvoltat copilul un atașament mai pu-ternic, raport care se depune la instanță, cu propunerea de instituire a plasamentului familial la bunici. Instanța decide, însă numai după ce sunt consultați și părinții. În cazul copiilor cu vârsta peste 10 ani, pot fi consultați și ei de către instanță. Apoi, dacă instanța admite plasamentul, bunicii pot încasa atât alocația de stat cuvenită copilului, cât și o alocație de plasament în valoare de 97 de lei. Important este să știe că au pârghii legale și cum să le folosească în favoarea nepoților, care oricum suferă că nu se pot bucura de dragostea părinților. În acest context, psihologul Speranța Băcana a subliniat că problemele de atașament care își au originea în "abandonul" pe care l-au trăit copiii lăsați la bunici luni sau chiar ani, exact în cea mai vulnerabilă perioadă a copilăriei, îi vor marca pentru tot restul vieții. 


Comentează știrea

suzana
16 octombrie 2014
locuri de munca

Locuri de munca urgente! Incheiati imediat contract legal si incepeti rapid o activitate noua, usoara, serioasa si profitabila! Foarte multi oameni au inceput deja sa lucreze! Seriozitatea noastra este absoluta! Primele castiguri au fost deja acordate! NU este joc piramidal sau MLM! Avem nevoie de operatori online care sa lucreze 3 ore pe zi si sa castige 300 dolari lunar! Pentru a afla detalii,trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2325 secunde