Cât costă divorțul la notar și când nu este posibil

32565
16
Cât costă divorțul la notar și când nu este posibil - 11aprfonddivortnotar-1365686397.jpg

Articole de la același autor

Având ca avantaje timpul scurt de finalizare, dar și garantarea confidențialității, pentru desfacerea căsătoriei prin notariat nu este suficient doar acordul soților, ci și asumarea tuturor efectelor divorțului. Este falsă percepția că doar acordul soților permite divorțul pe cale notarială.

În materia divorțului, actuala legislație cuprinde o serie de facilități, printre care și forma de despărțire prin notariat, abilitat să constate desfacerea căsătoriei prin acord a soților și să le elibereze certificatul de divorț, indiferent dacă au sau nu copii minori născuți din căsătorie, din afara acesteia sau adoptați.

"Părinții mei au divorțat la judecătorie, au fost faze urâte, pe care n-o să le uit niciodată, mai ales la partaj, țigănie curată. Ca un blestem, și eu sunt obligată să divorțez. Soțul mi-a spus să depun divorț la un notariat de la marginea orașului, să terminăm cât mai repede, numai că între timp a plecat din țară cu alta. Avem un copil minor și aș vrea să știu dacă putem să divorțăm la notar, cât costă și cam cât durează și dacă el trebuie să fie personal?" – ne-a întrebat o tânără cititoare, care și-ar dori un divorț rapid și cât mai departe de ochii lumii.

Condiții esențiale

Potrivit notarului Elena Ion, procedura notarială de desfacere a căsătoriei impune respectarea a două condiții esențiale, respectiv acordul soților și asumarea tuturor efectelor divorțului. Dacă există copii din căsătorie, din afara acesteia ori adoptați, soții trebuie să convină (printr-un act separat), asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorț, exercitarea autorității părintești de către ambii părinți, stabilirea locuinței copiilor după divorț, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și fiecare dintre copii, stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor.

Verdictul Autorității Tutelare

Pentru dovedirea îndeplinirii condițiilor referitoare la minor, se va realiza și un raport de anchetă socială de către Autoritatea tutelară. Dacă din acest raport rezultă că acordul soților privind exercitarea în comun a autorității părintești sau cel privind stabilirea locuinței copiilor nu este în interesul copilului, notarul public va înceta derularea procedurii și va îndruma soții să se adreseze instanței de judecată.

Reprezentare prin procură

La depunerea cererii de divorț, soții pot fi reprezentați la notariat prin mandatar împuternicit cu procură autentică notarială. Însă, nu vor putea fi reprezentați și la eliberarea certificatului de divorț, după trecerea termenului de 30 de zile, fiind necesar ca amândoi să se prezinte personal la biroul notarial.

Costuri

Referitor la costuri, onorariul minim notarial, așa cum este prevăzut în Ordinul Ministerului Justiției nr. 46/C/2011 privind tarifele de onorarii minimale pentru serviciile prestate de notarii publici, pentru divorțul cu copii minori este de 868 lei (inclusiv TVA), în timp ce divorțul fără copii costă 620 lei (inclusiv TVA).

De menționat că în procedura divorțului cu copil minor se încheie, separat de certificatul de divorț, și o convenție între părinți, prin care se stabilesc chestiuni precum numele de familie pe care îl va purta fiecare după divorț, exercitarea autorității părintești, stabilirea locuinței copilului minor și alte aspecte . Această convenție se taxează separat și costă 62 lei (inclusiv TVA). Costurile divorțului cu copii minori sunt mai ridicate întrucât acest tip de divorț presupune proceduri suplimentare și prezintă o complexitate mai mare. Însă, fie că sunt sau nu copii la mijloc, după 30 de zile de la depunerea documentației, notarul va elibera certificatul de divorț.

Comentează știrea

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
adriana
16 iulie 2013
divort notariat

va rog frumos sa-mi spuneti daca se poate prin email sau aici daca pot divorta la notariat ,eu fiind in strainatate si atunci ma reprzinta un avocat din tara dar sotul nu se prezinta la notar c pot face in acest caz ?pot divorta? specific ca nu am copii si nicici o prtentie la nimic doar atit vreau sa divortez dar fostul sot de care sint divortata in fapt de 2 ani nu vrea sa se prezinte .multumesc anticipat si va doresc un an bun si o vara frumoasa

Daniela
1 octombrie 2013
Buna ziua!

As dori si eu niste informatii daca se poate ,privind divortul la notar.Am fost casatorita timp de 15 ani si in urma cu aproximativ 9 ani m-am hotarat sa ne despartim.Nu am reusit sa dam divort avand copilul inca minor si mi-a cerut sa-l pasuiesc cu divortul pana face fata 18 ani ca sa nu plateasca nimic,bineinteles.L-am inteles ,dar au trecut altii trei ani de cand a facut fata majoratul si inca nu am divortat.El este de accord sa dam divort oricum ar fi,prin notar sau la tribunal dar nu vrea sa contribuie cu onorariu.din motiv ca nu are bani de asa ceva.El locuieste undeva in moldova iar eu stau in Bucuresti,insa avem aceeasi adresa in acte,cea din Moldova.As putea da divortul la unul din notarele din Bucuresti neavand adresa aici ?Nu imi permit sa-mi pierd timpul placand la Moldova si chiar nu mai vreau sa-l pasuiesc si sa-l scutesc de unele cheltuieli.Nu stiu daca ar fi de acord sa vina aici,dar cred ca ar putea trimite o declaratie ceva ca este de acord si actele necesare prin posta.As vrea sa stiu daca se poate asa ceva ca vreau sa terminam o data pentru totdeauna iar onorariul si tot ce trebuie platit il platesc eu. Va multumesc si astept un raspuns afirmativ din partea Dvs. Cu stima,Dniela.

marioara
31 octombrie 2013
divort

Buna ziua am si eu o intrebare,eu si sotul suntem de acord sa divortam la notariat in schimb eu locuiesc la Vatra Dornei,el la Braila,domiciliul stabil din CI a amandurora este la Vatra Dornei,certificatul de casatorie este emis in com.Rusetu jud.Buzau.Din motive personale el nu poate ajunge nici la Vatra Dornei nici la Rusetu(la Rusetu nu exista birou notarial).Se poate sa divortam la un cabinet notarial la Braila?Multumesc

MARI
8 noiembrie 2013
DIVORT CU CREDIT IPOTECAR LA NOTAR

CUM SE PROCEDEAZA IN CAZUL IN CARE AI UN CREDIT IPOTECAR VREI SA IL TRECI PE NUMELE MINORULUI IN CONDITIA IN CARE TITULARUL CONTRACTULUI VREA SA IL PLATEASCA IN CONTINUARE CA DUPA ACEEA VREM SA DIVORTAM

MARI
8 noiembrie 2013
DIVORT CU CREDIT IPOTECAR LA NOTAR

CUM SE PROCEDEAZA IN CAZUL IN CARE AI UN CREDIT IPOTECAR VREI SA IL TRECI PE NUMELE MINORULUI IN CONDITIA IN CARE TITULARUL CONTRACTULUI VREA SA IL PLATEASCA IN CONTINUARE CA DUPA ACEEA VREM SA DIVORTAM

carmen
10 noiembrie 2013
divorț

Buna sunt carmen sunt căsătorită de opt ani în italia dar de 2 ani Mam întors în românia și am și un copil din datorie de 2 ani vreau să mă divortez și ce trebuie să fac soțul e italian vreau să divortez din românia multumesc

anca nastase
30 decembrie 2013
divort cu bebe de 9 luni

buna ziua, sunt casatorita de 2 ani si am un bebe mic de 9 luni. as dori sa divortez la notar si as dori sa stiu daca se poate in schimbul pensiei alimentare sa ii intrezic sotul sa vada copilul. se poarta farte urat cu ea si o sperie f tare. multumesc din suflet

vasile
13 ianuarie 2014
neprezentarea minorului la judecator

Buna ziua, As dori sa stiu in cazul in care minorul812 ani) nu se prezinta la audienta la judecatorie(a doua cerere) se poate continua divortul? Minorul nu se prezinta din cauza ca nu are cunostinta despre aceasta cerere, parata ascunzandu-i aceasta obligatie. Ce se poate face? Banuiesc ca dupa mai multe neprezentari se desface oricum casatoria. sau care este cursul? Va multumesc

Daniela
21 ianuarie 2014
divort fara partaj

Va rog sa-mi spuneti daca pot sa divortez la notar daca am un minor de 6 ani,doresc custodie comuna,sotul e de acord,nu are pretentie la locuinta,locuinta sa-mi ramana mie.As dori sa-mi spuneti cat ma costa.

Stancu Emilia
5 mai 2014
divorț

Dacă am discutat cu el și i-am spus că vreau să ne despărțim, dar nu este de acord. Eu dacă plec cu chirie ma afectează cu ceva această plecare și după cât timp de la plecare din casă pot depune cererea de divorț.

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 10 Aprilie 2013
Stire din Social : INS. A crescut numărul divorțurilor
Miercuri, 10 Aprilie 2013
Stire din Social : INS. Prețurile continuă să crească
Pagina a fost generata in 2.4979 secunde