Cât costă divorțul la notar și când nu este posibil

Joi, 11 Aprilie 2013
32391

Articole de la acelaşi autor

Având ca avantaje timpul scurt de finalizare, dar și garantarea confidențialității, pentru desfacerea căsătoriei prin notariat nu este suficient doar acordul soților, ci și asumarea tuturor efectelor divorțului. Este falsă percepția că doar acordul soților permite divorțul pe cale notarială.

În materia divorțului, actuala legislație cuprinde o serie de facilități, printre care și forma de despărțire prin notariat, abilitat să constate desfacerea căsătoriei prin acord a soților și să le elibereze certificatul de divorț, indiferent dacă au sau nu copii minori născuți din căsătorie, din afara acesteia sau adoptați.

"Părinții mei au divorțat la judecătorie, au fost faze urâte, pe care n-o să le uit niciodată, mai ales la partaj, țigănie curată. Ca un blestem, și eu sunt obligată să divorțez. Soțul mi-a spus să depun divorț la un notariat de la marginea orașului, să terminăm cât mai repede, numai că între timp a plecat din țară cu alta. Avem un copil minor și aș vrea să știu dacă putem să divorțăm la notar, cât costă și cam cât durează și dacă el trebuie să fie personal?" – ne-a întrebat o tânără cititoare, care și-ar dori un divorț rapid și cât mai departe de ochii lumii.

Condiții esențiale

Potrivit notarului Elena Ion, procedura notarială de desfacere a căsătoriei impune respectarea a două condiții esențiale, respectiv acordul soților și asumarea tuturor efectelor divorțului. Dacă există copii din căsătorie, din afara acesteia ori adoptați, soții trebuie să convină (printr-un act separat), asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorț, exercitarea autorității părintești de către ambii părinți, stabilirea locuinței copiilor după divorț, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și fiecare dintre copii, stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor.

Verdictul Autorității Tutelare

Pentru dovedirea îndeplinirii condițiilor referitoare la minor, se va realiza și un raport de anchetă socială de către Autoritatea tutelară. Dacă din acest raport rezultă că acordul soților privind exercitarea în comun a autorității părintești sau cel privind stabilirea locuinței copiilor nu este în interesul copilului, notarul public va înceta derularea procedurii și va îndruma soții să se adreseze instanței de judecată.

Reprezentare prin procură

La depunerea cererii de divorț, soții pot fi reprezentați la notariat prin mandatar împuternicit cu procură autentică notarială. Însă, nu vor putea fi reprezentați și la eliberarea certificatului de divorț, după trecerea termenului de 30 de zile, fiind necesar ca amândoi să se prezinte personal la biroul notarial.

Costuri

Referitor la costuri, onorariul minim notarial, așa cum este prevăzut în Ordinul Ministerului Justiției nr. 46/C/2011 privind tarifele de onorarii minimale pentru serviciile prestate de notarii publici, pentru divorțul cu copii minori este de 868 lei (inclusiv TVA), în timp ce divorțul fără copii costă 620 lei (inclusiv TVA).

De menționat că în procedura divorțului cu copil minor se încheie, separat de certificatul de divorț, și o convenție între părinți, prin care se stabilesc chestiuni precum numele de familie pe care îl va purta fiecare după divorț, exercitarea autorității părintești, stabilirea locuinței copilului minor și alte aspecte . Această convenție se taxează separat și costă 62 lei (inclusiv TVA). Costurile divorțului cu copii minori sunt mai ridicate întrucât acest tip de divorț presupune proceduri suplimentare și prezintă o complexitate mai mare. Însă, fie că sunt sau nu copii la mijloc, după 30 de zile de la depunerea documentației, notarul va elibera certificatul de divorț.


Articole pe aceeasi tema

Miercuri, 10 Aprilie 2013
Stire din Social : INS. A crescut numărul divorțurilor
Miercuri, 10 Aprilie 2013
Stire din Social : INS. Prețurile continuă să crească
Pagina a fost generata in 0.3654 secunde