Medicul de gardă

Cârceii, un semnal de alarmă!

1747
Cârceii, un semnal de alarmă! - carcelgamba-1370295257.jpg

Articole de la același autor

"În ultimul timp mi se pun cârcei, mai ales seara, la picioare. Problema e că au început să apară și la gât, n-am auzit până acum să ai cârcei în zona asta. E cazul să-mi fac griji sau cârceii dispar așa cum apar?" (Liliana Datcu). 

Stimată doamnă Datcu, înainte de a intra în detalii, dr. Sibel Demirgian, medic primar recuperare, medicină fizică și balneologie în cadrul Clinicii Homeomed ne-a explicat ce sunt cârceii sau crampele musculare: niște 

contracții dureroase, involuntare ale unui mușchi sau grup de mușchi care apar ca urmare, în general, a carențelor de calciu, magneziu sau ca semn al spasmofiliei. De regulă, cârceii apar mai des la persoanele care fac efort fizic mai mare, sunt obeze sau au o circulație sanguină cu probleme. 

Important! Cu toate că sunt dureroși, cârceii nu sunt considerați o afecțiune severă. În schimb, apariția lor poate fi un semnal de alarmă dat de organism, întrucât unul dintre motivele care provoacă aceste crampe musculare poate fi deshidratarea. De aceea, se recomandă un consum suficient de apă sau fructe. Mai mult decât atât, alimentele trebuie să asigure necesarul zilnic de calciu, magneziu, zinc, potasiu, vitaminele C, B6, D și E (conținute de portocale, kiwi, caise, banane sau cereale). Alți factori care favorizează cârceii sunt transpirația excesivă, care duce la pierderea sărurilor, încălțămintea nepotrivită, pozițiile incomode ale piciorului, statul excesiv fie pe scaun, fie în picioare, tocurile înalte, iar la vârstnici, sedentarismul și atrofierea mușchilor. 

Zonele predispuse la cârcei sunt talpa piciorului, gambele, coapsele, brațele sau chiar gâtul. Când crampele musculare apar tot mai des, ar trebui consultat un medic specialist.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 28 Mai 2013
Stire din Cetățenești : Herpesul, boală fără leac?
Vineri, 26 Aprilie 2013
Stire din Cetățenești : Cum îți dai seama că ai gastrită
Luni, 11 Februarie 2013
Stire din Cetățenești : Boala care te izolează de lume
Sâmbătă, 02 Februarie 2013
Stire din Cetățenești : De ce răcesc ușor unii oameni
Pagina a fost generata in 0.3787 secunde