Când se pot oficia căsătorii în regim de urgență?

15727
Când se pot oficia căsătorii în regim de urgență? - fonddialog-1333122776.jpg
În regim de urgență, adică înainte de expirarea celor zece zile prevăzute de lege, căsătoria se poate încheia numai în cazuri excepționale și cu aprobarea primarului localității în care aceasta se oficiază. Taxa de urgență este de 150 de lei, la care se adaugă cei doi lei reprezentând costul unei căsătorii la termen.

Căsătoria se poate încheia, potrivit legii, la expirarea termenului de zece zile de la depunerea dosarului la Oficiul Stării Civile, perioadă care cuprinde atât ziua când a fost făcută declarația de căsătorie, cât și cea în care se oficiază evenimentul. Potrivit șefului Serviciului de Stare Civilă Constanța, Rodica Crăciun, de la începutul anului și până în prezent, la Constanța, s-au încheiat 169 de căsătorii și 60 de divorțuri (mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut).

"Știți cum se poate obține derogarea pentru a face cununia civilă în regim de urgență, adică în mai puțin de zece zile de la depunerea actelor la Starea Civilă? Se acordă drept la urgență dacă viitorul soț trebuie să plece dintr-o clipă în alta în voiaj, pe un vas unde are și o funcție importantă? Plătim oricât, nu contează tarifele pentru urgență, vrem doar să știm ce e de făcut. Vă mulțumesc mult, Ioana Virgil".

De ce zece zile?

Referitor la termenul de încheiere a căsătoriei, Rodica Crăciun a precizat că acesta nu a fost stabilit întâmplător, din simplul motiv că după depunerea dosarului, urmează o minuțioasă procedură de verificare a tuturor actelor. Mulți consideră că este vorba de simple formalități, în realitate, volumul de muncă al celor de la Starea Civilă este foarte mare, mai ales că există nenumărate situații când se constată neconcordanțe între situația reală și documentele din dosar, la acea dată, ale persoanei respective. Asta nu înseamnă că în situații excepționale, termenul de zece zile nu poate să fie devansat sau chiar depășit. Astfel de derogări se acordă însă tot cu respectarea legii și în condiții excepționale, nicidecum pentru că însurățeii nu mai au răbdare sau au uitat data oficierii căsătoriei.

Derogarea, în două situații!

Cu toate că, în principiu, termenul de zece zile trebuie respectat cu sfințenie, există posibilitatea oficierii cununiei civile și în regim de urgență. Iar în situații de genul celei prezentate astăzi, este nevoie de încuviințarea primarului și a comandantului navei respective, pentru încheierea căsătoriei înainte de îm-plinirea termenului, categoric, la cererea expresă a persoanei interesate. Acest tip de derogare se acordă și din motive severe de sănătate: de exemplu, viitoarea soție este însărcinată și urmează să nască înainte de expirarea celor zece zile de la data depunerii dosarului de căsătorie.

Tot în cazuri excepționale, legea mai permite oficierea căsătoriei și după trecerea celor zece zile (dar numai până la expirarea perioadei de valabilitate a certificatelor medicale, iar după expirarea valabilității acestora, viitorii soți sunt obligați să depună noi certificate medicale referitoare la starea sănătății lor). Poate fi vorba, de exemplu, de o boală care l-a țintuit la pat pe unul dintre parteneri, însă, atenție, afecțiunea respectivă nu trebuie să aibă repercusiuni asupra sănătății mentale. De asemenea, se poate depăși acest termen dacă unul dintre parteneri a fost internat în spital, iar cununia era programată și organizată, deci tot din motive excepționale care țin de starea sănătății.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 22 Martie 2012
Stire din Monden : Pepe se însoară după Paște
Pagina a fost generata in 0.6726 secunde