Medicul de gardă

Boala care usucă creierul

6975
"Am observat că uit din ce în ce mai mult tot felul de lucruri importante. Doctorul de familie mi-a spus că toată lumea uită, să nu-mi fac griji, dar ca să nu am probleme, să-mi fac o listă cu lucrurile importante, că așa face și dânsa, la câte are pe cap. Am avut un bunic cu Alzheimer, dar s-a îmbolnăvit la bătrânețe. Eu am 39 de ani și vreau să știu dacă e posibil să fac Alzheimer la vârsta asta? Vă mulțumesc pentru sprijin, Maria". 

Doamnă Maria, potrivit dr. Iuliana Botezatu, medic specialist Phoenix Eastern Medical Center, într-adevăr, de regulă, boala Alzheimer îi afectează, în majoritatea cazurilor, pe vârstnici, debutul afecțiunii producându-se după vârsta de 65 de ani. A nu se înțelege, nici pe departe, că toți oamenii, după această vârstă, riscă să facă Alzheimer. Și asta întrucât, așa cum se întâmplă în toate bolile, și în acest caz există o serie de factori favorizanți, precum vârsta înaintată, dar și moștenirea genetică. Mai nou, unii specialiști sunt de părere că persoanele care își suprasolicită creierul în tinerețe riscă să facă Alzheimer.

Stilul de viață. De asemenea, tot în categoria cauzelor care duc la o uitare mai serioasă intră stilul de viață al persoanei. Dacă acesta este unul sănătos, boala poate fi prevenită. În plus, medicul mai precizează că sănătatea creierului este în strânsă legătură și cu starea de sănătate a inimii. Așa stând lucrurile, persoanele care, la un moment dat, apreciază că uită mai mult decât ar fi normal la vârsta lor, trebuie să meargă deîndată la un specialist și să nu-și dea cu presupusul în chestiuni atât de importante, consideră specialista. Totul, din cauză că Alzheimer este o boală teribilă, care ajunge să usuce creierul, afectându-i zonele care controlează memoria, capacitatea de judecată, limbajul, comportamentul, inteligența.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 11 Iunie 2013
Stire din Cetățenești : De ce se mărește splina
Marţi, 04 Iunie 2013
Stire din Cetățenești : Cârceii, un semnal de alarmă!
Marţi, 28 Mai 2013
Stire din Cetățenești : Herpesul, boală fără leac?
Vineri, 26 Aprilie 2013
Stire din Cetățenești : Cum îți dai seama că ai gastrită
Pagina a fost generata in 1.6535 secunde