Banii din penalități iscă scandaluri între locatari

833
5
Banii din penalități iscă scandaluri între locatari - 15maifondpenalitatiimg0130-1368624512.jpg

Articole de la același autor

Locatarii care au întârzieri sistematice la plata întreținerii sunt de părere că în locul penalizării lor repetate, asociația ar trebui să-și facă un fond de rezervă pentru a-i sprijini pe cei care au devenit restanțieri din cauze de "forță majoră".

Pe de altă parte, locatarii care își rup de la gură pentru a fi la zi cu întreținerea resping din start această propunere, fiind de părere că oricine, oricând poate găsi un motiv de forță majoră care să-i justifice, "până la urmă, reaua voință. Pentru că la necaz, toți avem parte de înțelegere la asociație, să fim serioși. Dar să ai tupeul să ceri fond special pentru așa ceva, e prea de tot! O să facem o ședință, să cerem fond maxim la penalități, poate așa se trezesc!" – este de părere Ana Istrate. Femeia ne-a spus că ani de zile a fost șef de scară, perioadă în care s-a zbătut ca niciodată să nu se pună problema debranșării de la utilități din cauza datoriilor făcute de rău-platnici, cum se întâmplă cu sute de asociații din oraș.

Cine riscă supraplată

Scandaluri pe tema restanțierilor și a penalităților au loc în majoritatea asociațiilor de proprietari unde există rău-platnici. Pentru descurajarea acestui obicei, pentru că unii chiar au această meteahnă, după cum ne-a explicat Marcel Dragu, preșe-dintele Uniunii Județene a Asociațiilor de Proprietari, pentru întârzierea la plată a ori-cărei sume datorate asociației, comitetul executiv are dreptul să hotărască penali-zarea cu 0,2 % (sau cât a aprobat adunarea generală!) pe suma neachitată mai mult de 30 de zile de la termenul de plată. Atenție, măsura se aplică până când penalizarea a ajuns la valoarea sumei datorate!

Penalitățile - venituri ale asociației

Conflictele sunt generate și din cauza confuziei create, căci puțini sunt cei care știu că asociațiile se confruntă cu două tipuri de penalizări: primul, din partea furnizorilor de utilități, care se repartizează restanțierilor proporțional cu valoarea restanței la plata cotelor de întreținere.Și al doilea tip, penalizări impuse de asociația de proprietari potrivit propriului sistem adoptat de adunarea generală de constituire a asociației de proprietari sau ulterior. Locatarii trebuie informați că sumele încasate de asociație din penalități sunt venituri ale acesteia, se contabilizează într-un fond special folosit numai pentru plata unor eventuale penalități calculate de furnizori sau pentru reparații sau îmbunătățiri de interes comun.

Termenul de achitare a sumelor înscrise în tabelul cu cotele lunare de plată la întreținere este de 20 de zile de la afișare, termen peste care se numără acele 30 de zile de grație, penalizarea calculându-se începând cu a 30-a zi.

Furnizorii abia așteaptă!

Pe de altă parte, în scopul efectuării plăților furnizorilor de utilități, la rândul ei, și asociația are un termen de numai15 zile calendaristice de la data întocmirii facturii. Președintele UJAP a ținut să aducă în discuție și faptul că unii furnizori de servicii, din cauza unor probleme ce țin probabil de acuratețea evidențelor, ajung să aplice penalități pe anii din urmă. Iar în astfel de situații, de regulă, se ajunge în instanță.

Pe de altă parte, neaplicarea penalităților sau găsirea altor tertipuri convenabile rău-platnicilor ar fi un precedent periculos, căci s-ar crea imediat mentalitatea că merge și-așa. Or, consecința unei îngăduințe exagerate n-ar putea fi alta decât îngroșarea numărului și așa foarte mare al restanțierilor, problemă datorită căreia unele asociații ajung să fie debranșate de la utilitățile vitale. 

Comentează știrea

Danâlețul pupinos
16 mai 2013
Rea vointa

Pe o familie care are in dotare un Tuareg si Audi decapotabil-cum sa nu-i aplici penalitati ??!!!.La aceeasi familie ii spui de 2-3 ori sa aduca citirile la apometre(nu le aduc)-cum sa nu-i pui la "pausal"??!!.La ei,nu e "rea vointa",binenteles(trebuie sa dam dovada de intelegere,nu-i asa !!)

admirator
16 mai 2013
penalitatile

nu trebuie aplicate decat pina la data debransarii. (La 6 luni de la incetarea platilor, debransarea trebuie sa fie facuta obligatoriu.) Apoi... se recupereaza datoria si penalitatile. Daca se lasa apartamentul bransat la infinit, cu penalitati cu tot, asistam la o forma de violenta economica pentru a determina proprietarulsa vanda ieftin. Si sunt numeosi rechini pe piata care asteapta asa ceva. Penalitatile trebuie sa asigure buna fucntionare a sistemului, nu sa devina obiect de santaj impotriva celor cu bani putini. In mina rechinilor imobiliari.

admirator
16 mai 2013
de fapt,

este ridicol... celor fara bani li se dau ajutoare de la primarie si nu au probleme cu penalitatile... atunci, de ce celorlalti li se calculeaza aceste penalitati? ceva e putred in acest sistem. Si de ce se calculeaza penalitati celui care nu mai poate plati, fara sa fie debransat? Pute rau sistemul asta............. Din toate punctel;e de vedere; vrei sa scapi de penalitati? simplu: achiti datoriile si apoi iti di demisia de la slujba. Ramii fara bani, te asdresezi primariei, te trece pe liste de ajutor si gata! ai cladura fara sa muncesti. Si fara datorii... si penalitati. Nu e tara nebunilor? (Aia care fac legile, sunt nebuni...)

indignatul
16 mai 2013
nesimtire

Dupa ce ca iau mocangeli de la caldura sa aiba tupeu sa mu ceara penalizari ?? Pe svara mea din 19 familii, jumatate cel putin au subventii, din ei o parte sunt pe restanta, pe unul din ei l-am prins la subsol inghizand caldura !! Pai cat de distrus da fii ?? Nu plateste intreg ca mine, imi opreste si caldurs si are si restanta !!! Propun pe langa penalizari si bataie pentru astfel de specimene ! E mai convenabil in ziua de azi sa fii parazit, decat sa muncesti !

FARUL
16 mai 2013
MITING

Comunicat de presă Asociația Suporterilor F.C. Farul Constanța anunță organizarea în data de 17 mai, ora 18:45, în fața Tribunei oficiale a Stadionului "Farul", a următoarei acțiuni de sensibilizare a autorităților locale în vederea salvării de la desființare a clubului fanion al Dobrogei. Cu toate că media de spectatori la meciurile de pe teren propriu ale Farului se situează în jurul cifrei de 400 de persoane, sperăm ca vineri să putem depăși această cifră. Deși am primit în urma acțiunilor noastre anterioare mai multe promisiuni în sensul rezolvării problemelor cu care se confruntă în acest moment Farul, considerăm că este momentul să se treacă și la fapte. Tocmai de aceea intenționăm să continuăm acțiunile de acest tip și nu numai. Dorim să invităm toți constănțenii să ni se alăture nu doar la mitingul organizat vineri, dar mai ales în deplasarea de la Slobozia, unde Farul are șansa de a obține punctele care ar îndepărta-o decisiv de zona retrogradării. Membrii asociației vor efectua deplasarea cu mașinile personale, cu microbuze închiriate și poate chiar și cu trenul. Ne dorim să fim cât mai mulți atât vineri, cât și sâmbătă, pentru a demonstra – dacă mai era nevoie – cât de iubită este FARUL! Suntem conștienți însă de faptul că în cazul pronunțării falimentului în data de 03.06.2013, toate aceste eforturi vor fi fost în van. De aceea, dorim să subliniem încă o dată importanța trecerii la acțiune! Eventuala achitare a sumelor restante până la termenul de judecată, credem că ar putea schimba verdictul inițial cu privire la instituirea procedurii de faliment. În încheiere, am dori să subliniem un aspect pe care constănțenii nu îl conștientizează încă: sigura șansă de a mai vedea fotbal la Constanța este FARUL. Dacă echipa d-lui Hagi se va menține în Liga 1, va disputa meciurile de acasă la Ploiești sau la Giurgiu. Deci, salvarea Farului ar asigura continuarea istoriei fotbalului constănțean, istorie ce se întinde pe mai bine de 90 de ani! Nu vom renunța atât timp cât mai există o șansă. F.C. Farul merită mai mult! ÎMPREUNĂ SALVĂM FARUL! A.S.F.C.F.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.1609 secunde