Medicul de gardă

Astmul bronșic, boală a plămânilor?

312

Articole de la același autor

"Am găsit să mă angajez într-o patiserie, dar când m-am dus la medic pentru analize, m-a întrebat dacă eu sau cineva din familie suferim de astm? Bunica a avut ceva probleme cu plămânii, dar eu sunt bine mersi. Astmul ăsta apare dintr-o dată, cum îți dai seama că ești bolnav?" (D. Flora)


v v v

După cum ne-a explicat dr. Iuliana Botezatu, medic specialist în cadrul Phoenix Eastern Medical Center, astmul bronșic, afecțiune caracterizată printr-o inflamație cronică a căilor respiratorii, nu se declanșează brusc. Inflamația se dezvoltă după expunerea prelungită la un tip alergen, fie acesta infecțios, chimic sau profesional. Într-adevăr, persoanele care lucrează în domeniul patiseriei ar putea dezvolta astm bronșic, după cum și cei care acti-vează în morărit, în domeniul forestier sau minier pot risca aceeași boală. Atenție, însă, nu este obligatoriu ca toți cei expuși unor anume alergeni să se îmbolnăvească de astm. De regulă, baza ereditară contribuie la dezvoltarea dificultăților în respirație. În plus, medicul atrage atenția că înainte de a fi diagnosticați cu astm bronșic, persoanele respective au suferit de conjunctivite sau rinite alergice, eczeme la nivelul tegumentelor, boli care sunt considerate premergătoare și asociate astmului bronșic.

Simptome

De departe, primul și cel mai important simptom al bolnavului de astm bronșic este greutatea în respirație, practic, este vorba despre dificultatea de a da aerul afară din plămâni. Următorul semn, ca importanță, este chinuitoarea și persistenta tuse slab productivă, care se declanșează întotdeauna dimineața, chiar înainte de trezirea din somn. Așa se explică de ce persoana bolnavă de astm se plânge constant de o greutate la nivelul pieptului, în termeni medicali denumită constricție toracică.

Plămânii nu sunt afectați

Este adevărat că multe per-soane percep astmul ca o boală a plămânilor, ceea ce nu corespunde realității, întrucât sunt afectate numai căile respiratorii superioare ale organismului. Din păcate, astmul bronșic îi afectează din ce în ce mai mult pe copii, de aceea orice problemă de respirație trebuie tratată, din start, cu toată seriozitatea. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 24 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : Esofagita netratată duce la ulcer
Miercuri, 19 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : Chistul osos la copii
Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Stire din Sănătate : Descifrează corect cauzele durerii de cap!
Pagina a fost generata in 1.186 secunde