Doliu în lumea iubitorilor de mașini! A murit o legendă a lumii

Joi, 04 Iulie 2019
537
Lee Iacocca, "părintele" celebrului model auto Ford Mustang și "salvatorul" companiei Chrysler, a murit marți la vârsta de 94 de ani, scrie libertatea.roEl a murit în Statele Unite, la domiciliul său din Los Angeles, în urma complicațiilor la boala Parkinson de care suferea, a declarat purtătorul de cuvânt al familiei în presa americană, citată de BBC. "A jucat un rol istoric conducând Chrysler prin criză și transformând-o într-o forță competitivă adevărată. A fost unul dintre marii lideri ai companiei și ai industriei auto", se arată într-un comunicat al Fiat Chrysler Automobiles, transmis după aflarea veștii. 


Născut din părinți imigranți italieni, în Allentown, Pennsylvania în 1924, Lee Iacocca și-a început cariera ca inginer la Ford Motor Company în 1946, trecând ulterior la vânzări. În 1964, a proiectat și lansat Ford Mustang, cu vânzări de 419.000 de unități în primul an și care a devenit unul dintre cele mai cunoscute modele auto americane. Lee a fost concediat de companie în 1978, după ce a fost acuzat că a complotat pentru a-l împiedica pe Henry Ford II să-și preia funcția de președinte al companiei.

Un an mai târziu, Iacocca a preluat Chrysler, unde, pentru un salariu de 1 dolar pe an, a condus un proces de restructurare care a inclus un ajutor guvernamental de 1,5 miliarde de dolari (returnat până în 1983. Iacocca este celebru pentru aparițiile sale în reclamele Chrysler din SUA, arătând spre telespectatori și spunându-le: "Dacă găsiți o mașină mai bună, cumpărați-o!" Iacocca a părăsit compania în 1992, când devenise profitabilă din nou. A fost căsătorit de trei ori. Prima sa soție, Mary, a murit de diabet în 1983, ceea ce l-a determinat pe celebrul antreprenor să deschidă o fundație de care să lupte împotriva acestei afecțiuni. 


Pagina a fost generata in 0.3292 secunde