Zi de doliu național în Norvegia, în memoria victimelor atacurilor lui Breivik

Duminică, 21 August 2011
745
Zi de doliu național, ieri, în Norvegia, în memoria victimelor dublului atentat care a îndoliat țara în urmă cu o lună. Astfel, drapelele au fost coborâte în bernă pe teritoriul întregului regat, iar în toate regiunile s-au ținut ceremonii comemorative. Monarhului Norvegiei, Harald al V-lea, precum și premierului Jens Stoltenberg au ținut discursuri în fața națiunii. La evenimentul comemorativ la scară națională au fost invitate rudele victimelor atacurilor din 22 iulie, precum și supraviețuitori ai masacrului de pe insula Utoya, inclusiv persoane care au contribuit la salvarea tinerilor din tabăra de vară a Partidului Laburist, infor-mează Agerpres.

Evenimentul a avut loc în sala mare de concerte a palatului "Oslo Spektrum" și a fost transmis, în direct, de toate stațiile TV și radio din Norvegia.

După o întâlnire avută la sfârșitul lunii iulie cu liderii partidelor politice din Norvegia, guvernul a decis să decreteze Ziua de doliu național în data de 21 august în memoria victimelor dublului atentat de la Oslo și Utoeya.

Bilanțul morților celor două atacuri comise de extremistul de dreapta Anders Behring Breivik se ridică la 77 de persoane: opt au murit în urma exploziei în cartierul guver-namental din Oslo, iar alte 69 în masacrul de pe insula Utoya.

Autorul atentatelor, deținut în prezent în regim de izolare totală într-o închisoare de înaltă securitate din Oslo, este acuzat de terorism, conform art.143 al Codului Penal al Norvegiei (terorism și activitate teroristă) care prevede o pedeapsă de 21 de ani închisoare. Acesta și-a recunoscut faptele, dar a refuzat să pledeze "vinovat", susținând că scopul său a fost nu să omoare oameni, ci "să salveze omenirea".


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.1667 secunde