Washingtonul își modifică scutul și trimite un semnal Moscovei

218
Washingtonul își modifică scutul  și trimite un semnal Moscovei - racheta-1363525589.jpg
Pentagonul, care a anunțat vineri modificarea programului privind scutul antirachetă în Europa, caută o alternativă la planul inițial, a afirmat, sâmbătă, un responsabil american, ceea ce pare un gest de liniștire la adresa Rusiei.

"Faza finală a scutului antirachetă al NATO este modificată ca urmare a tăierilor bugetare de către Congres și a evoluției tehnologiei. Scopul este de a căuta o alternativă la planul inițial", a declarat, pentru AFP, un responsabil din cadrul administrației americane.

Anunțând, vineri, o întărire a sistemului american de apărare antirachetă în fața amenințării balistice nord-coreene, ministrul american al Apărării, Chuck Hagel, a evocat și o restructurare a programului antirachetă al NATO pentru a face față unei eventuale amenințări iraniene.

Concret, instalarea în Turcia a unui radar TPY-2 conceput pentru detectarea lansatoarelor de rachetă balistică și a traiectoriei lor este în continuare prevăzută, ca și desfășurarea până în 2018 a 24 de rachete interceptoare SM3-IIA în România și la fel în Polonia.

Începând din 2022, o nouă variantă, SM3-IIB, urma de asemenea să fie instalată pe aceste situri.

"Noi nu mai intenționăm să o facem, dar vom continua să avem același număr de interceptori", a dat asigurări numărul trei al Pentagonului, James Miller.

Racheta SM3 include "un vehicul ucigaș exo-atmosferic" care, în versiunea IIA, are o viteză de 4,5 kilometri pe secundă. În versiunea IIB, în curs de a fi pusă la punct, viteza trece de 5,5 km/s, ceea ce o face mai eficace împotriva rachetelor intercontinentale, potrivit Arms Control Association.

Acest din urmă punct îngrijorează autoritățile ruse, care se tem că scutul antirachetă european este de fapt îndreptat împotriva Rusiei, amenințând capacitatea sa de disuasiune nucleară, notează agenția citată.

"Nu a fost niciodată o problemă legată de Rusia, ci de a furniza o apărare antirachetă aliaților noștri din Europa contra amenințărilor venite din Iran", a reiterat responsabilul american sub rezerva anonimatului.

Însă "responsabilii ruși au spus că ei nu vor participa la un nou ciclu de negocieri asupra controlului de armament, dacă SUA nu răspund îngrijorărilor exprimate de aceștia", amintește Tom Collina, expert al Arms Control Association.

Președintele american Barack Obama a făcut recent cunoscută intenția sa de a negocia cu Moscova asupra unei reduceri suplimentare a arsenalului nuclear ale celor două țări, după adoptarea Tratatului asupra dezarmării START la sfârșitul anului 2010. De la acest tratat, discuțiile asupra dezarmării nucleare dintre cei doi foști adversari ai "războiului rece" au stagnat. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3911 secunde