Președintele Consiliului European, Donald Tusk:

"Votul negativ al parlamentarilor britanici a crescut riscurile unui Brexit fără acord"

246

Articole recomandate

Votul negativ acordat de parlamentarii britanici Acordului îmbunătățit, prezentat de premierul Theresa May, a sporit semnificativ riscul unui Brexit fără acord, a declarat, marți seară, purtătorul de cuvânt al președintelui Consiliului European Donald Tusk, transmite agenția AFP, consultată de Agerpres. 


"Este dificil de văzut ce altceva mai putem face. Dacă există o soluție la actualul impas, ea poate fi găsită doar la Londra", a declarat purtătorul de cuvânt Preben Aamann, care a adăugat că UE va continua pregătirile pentru un Brexit fără acord. 
În declarații coordonate, reprezentanți ai președintelui Consiliului European și ai Comisiei Europene au accentuat faptul că UE a făcut tot posibilul, iar soluția poate veni doar din partea Marii Britanii. 
UE insistă că actualul Acord nu va mai putea fi îmbunătățit și așteaptă ca prim-ministrul britanic să ceară o amânare a Brexitului, care să evite perturbările economice în cazul unei ieșiri din Uniune fără un plan. 
Oficialii europeni susțin că votul de marți a sporit semnificativ probabilitatea unui Brexit fără acord, cu 17 zile înaintea datei limită (29 martie). În cazul în care va exista o solicitare motivată din partea Londrei pentru o prelungire, UE27 o va lua în considerare și va decide în unanimitate. Uniunea așteaptă însă o justificare credibilă pentru o eventuală amânare. 
Totodată, Bruxelles-ul nu dorește ca întârzierea Brexitului să interfereze cu alegerile europarlamentare care vor avea loc în perioada 24-26 mai. 


XXX 
Parlamentul Regatului Unit a respins, marți seara, prin vot, ultima versiune de acord privind Brexitul susținută de guvernul de la Londra. 
Pentru acord - modificat față de versiunea din noiembrie anul trecut și respinsă deja în ianuarie - au votat 242 de parlamentari, iar împotrivă, 391. Înfrângerea suferită de premierul Theresa May a fost categorică, deși mai puțin severă decât cea de la începutul anului, când au fost doar 202 de voturi în favoarea acordului și 432 împotrivă. 
În continuare, rămâne posibilă doar retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană pe 29 martie, fără un acord, sau amânarea datei pentru Brexit. Pe planul politicii interne britanice, Reuters apreciază că sunt posibile inclusiv alegeri anticipate sau un nou referendum. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2941 secunde