Vladimir Putin susține că Rusia nu încearcă să divizeze Uniunea Europeană

83
Vladimir Putin susține că Rusia nu încearcă să divizeze Uniunea Europeană - vladimirputin-1528177954.jpg

Articole recomandate

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, face marți o vizită în Austria - prima sa vizită bilaterală în Occident de anul acesta. Cu această ocazie, el a acordat luni un interviu radioteleviziunii austriece ORF, preluate de Reuters, în care susține că Moscova nu încearcă să divizeze Uniunea Europeană.


"Nu urmărim obiectivul de a diviza nimic și pe nimeni în UE. Suntem mult mai interesați ca UE să fie unită și înfloritoare, deoarece UE este cel mai important partener comercial și economic al nostru", a afirmat liderul de la Kremlin.


Putin nu a mai fost într-o vizită bilaterală într-o țară UE din iulie anul trecut, când a mers în Finlanda. Acum, el marchează oficial 50 de ani de la primul acord de furnizare a gazelor între compania rusă Gazprom și cea austriacă OMV și are pe agendă participarea la o conferință cu oameni de afaceri din ambele țări. Latura politică va avea însă greutate în convorbirile oficiale.


Relațiile Rusiei cu UE sunt tensionate după anexarea Crimeei, urmată de sancțiuni europene împotriva Moscovei. Pe lângă rolul jucat în Siria și în rebeliunea separatistă din estul Ucrainei, a intervenit și episodul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal la Londra. Regatul Unit a acuzat Rusia că a folosit o substanță neurotoxică împotriva fostului său agent secret, iar majoritatea statelor membre ale UE s-au alăturat sancțiunilor britanice impuse Moscovei după incident și au expulzat diplomați ruși. Austria face parte din minoritatea europeană care nu a luat astfel de măsuri, reamintește Reuters.


Partidul Libertății, reprezentant al extremei drepte din Austria, are un acord cu partidul Rusia Unită al lui Putin, iar liderul formațiunii austriece a cerut la sfârșitul săptămânii trecute ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei. Întrebat despre legăturile Rusiei cu extremiștii de dreapta europeni, Putin a răspuns: "Decidem pragmatic dacă cooperăm politic cu cineva. Încercăm să colaborăm cu cei care își exprimă public dorința de a colabora cu noi".


Politica externă oficială a cancelarului austriac Sebastian Kurz, conservator, este de aliniere la poziția UE. În iulie, Austria va prelua președinția Uniunii Europene și a făcut deja cunoscut că va încerca să joace rolul de punte de legătură între Est și Vest.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5531 secunde