Vladimir Putin: "Rusia vrea să restabilească relații complete cu SUA"

Miercuri, 15 Mai 2019
245
Președintele rus Vladimir Putin a declarat, marți, primindu-l pe șeful diplomației americane Mike Pompeo, că vrea să restabilească relații complete cu SUA, în pofida numeroaselor dezacorduri între cele două puteri rivale, anunță agenția AFP, consultată de Agerpres. 


"În urmă cu câteva zile, am avut plăcerea să vorbesc la telefon cu președintele SUA", i-a spus Vladimir Putin secretarului de stat Mike Pompeo. "Am avut impresia că președintele este înclinat să refacă relațiile ruso-americane, contactele, pentru rezolvarea comună a problemelor care prezintă un interes reciproc pentru noi", a precizat Putin la începutul întrevederii cu Pompeo, la Soci, pe malul Mării Negre. 


"Sper că acum, cu acest prilej, vor fi create condițiile necesare. Din partea noastră, noi am spus în mai multe rânduri că am dori să restabilim relații complete. Este foarte de dorit ca vizita dumneavoastră în Rusia să se facă în beneficiul relațiilor între Rusia și SUA și să contribuie la dezvoltarea lor", a adăugat președintele rus. 


El a salutat ancheta "destul de obiectivă" a procurorului special Robert Mueller, care a conchis absența unei complicități între Donald Trump și Moscova, calificând această acuzație drept "fără importanță". 
Putin nu a menționat totuși faptul că acest raport a stabilit o ingerință rusească în alegerile prezidențiale americane din 2016, ceea ce Rusia a dezmințit întotdeauna. 


"Cooperarea în unele domenii - precum Coreea de Nord, Afganistanul - este excelentă. Am făcut treabă bună, la fel ca în lupta împotriva terorismului", a subliniat, la rândul său, Mike Pompeo. "Sunt lucruri pe care putem să ne bazăm", a adăugat el. 
Vizita secretarului de stat american la Soci constituie întâlnirea la cel mai înalt nivel între responsabili ai celor două puteri rivale după summitul de la Helsinki, în iulie. 


În cursul acestui summit, tonul conciliant al președintelui Donald Trump față de liderul de la Kremlin șocase atunci clasa politică americană. 
Pagina a fost generata in 0.2086 secunde