Vizită la lagărul de la Jasenovac Președintele Israelului cere Croației să își accepte trecutul

143
Vizită la lagărul de la Jasenovac  Președintele Israelului cere Croației să își accepte trecutul - presedintele-1532611106.jpg

Articole recomandate

Președintele Israelului, Reuven Rivlin, a vizitat miercuri lagărul de exterminare de la Jasenovac, considerat, potrivit AFP, echivalentul din Croația al celui de la Auschwitz. Rivlin a cerut Croației să își accepte trecutul. 


"Unii preferă să își suprime trecutul și să îl considere o gaură neagră care nu necesită niciun studiu sau nicio introspecție", a arătat președintele israelian. "Croația este capabilă să își accepte trecutul, iar a nu-l ignora este o obligație morală care constituie o componentă fundamentală a oricărei societăți juste", a adăugat el, insistând că o astfel de atitudine va continua să reprezinte un element important al prieteniei dintre Croația și Israel. 


Rivlin a fost însoțit în vizita la Jasenovac de președinta Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic, care a declarat că "niciun obiectiv sau regim politic nu poate justifica crimele comise în numele său" și a promis că se va îngriji de "memoria colectivă a crimelor comise aici". 


În ultimii trei ani, comunitatea evreiască, minoritatea sârbă și asociațiile antifasciste au boicotat ceremonia oficială anuală în memoria victimelor din lagărul de la Jasenovac, pentru a protesta față de indulgența cu care autoritățile croate tratează recrudescența ideologiei regimului ustașilor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5847 secunde