Uniunea Europeană vrea o inteligență artificială responsabilă și controlată de om

158
Uniunea Europeană vrea o inteligență artificială responsabilă și controlată de om - uniunea-1582130147.jpg

Articole recomandate

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a pledat, ieri, la Bruxelles, pentru o inteligență artificială responsabilă și controlată de om, cu ocazia prezentării strategiei UE pentru acest sector strategic și sensibil, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres.

Executivul european a prezentat un plan de bătaie în sectorul datelor pentru a reduce diferența față de Statele Unite și China, marii câștigători pentru moment ai epocii digitale.

Conștientă că nu a profitat de prima revoluție a internetului, care a dus la apariția giganților americani din domeniu, precum Google și Facebook, sau a unor giganți chinezi precum Tencent, UE vrea acum să joace un rol central în definirea regulilor și a promovării propriilor companii.

Având acest obiectiv, Comisia Europeană și-a prezentat "cartea albă" privind inteligența artificială, cu piste de acțiune.

"Vrem ca aplicarea acestor noi tehnologii să fie demnă de încrederea cetățenilor noștri. Încurajăm o apropiere responsabilă de inteligența artificială, care trebuie să fie centrată pe om", a spus Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă.

"Pachetul de măsuri acoperă totul, de la securitatea cibernetică la infrastructuri critice, de la educația digitală la competențe, de la democrație la media. Vreau că Europa digitală să reflecte ce are mai bun Europa - deschidere, corectitudine, diversitate, democrație și încredere", a mai afirmat ea, potrivit Reuters.

Scopul este de a crea o piață unică europeană a datelor și de a garanta că tehnologiile de inteligență artificială țin cont de îngrijorările privind confidențialitatea și chestiunile etice.

"Inteligența artificială nu este nici bună, nici rea în sine: totul depinde de cum și în ce scop este folosită", a insistat vicepreședinta Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

"Avem tot ce ne trebuie în Europa pentru a câștiga bătălia datelor industriale, aflate în centrul inteligenței artificiale", a subliniat comisarul pentru industrie, francezul Thierry Breton, în aceeași conferința de presă.

După o consultare care va avea loc până la 19 mai a tuturor actorilor - companii, sindicate, societate civilă, guvernele celor 27 de state membre -, Comisia speră să facă propuneri legislative până la sfârșitul anului. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2978 secunde