Uniunea Europeană critică Rusia pentru arestările operate sâmbătă

142
Uniunea Europeană critică Rusia pentru arestările operate sâmbătă - uniunea-1564337149.jpg

Articole recomandate

Uniunea Europeană a criticat, duminică, Moscova pentru cele peste 1.000 de arestări operate sâmbătă de poliția rusă în timpul unei manifestații a opoziției, informează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


"Aceste detenții și recurgerea disproporționată la forță contra manifestanților pașnici aduc încă o dată o gravă atingere drepturilor fundamentale de exprimare și de asociere", a declarat Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvânt a șefei diplomației europene Federica Mogherini. 


"Aceste libertăți fundamentale sunt înscrise în Constituția rusă și noi așteptăm ca ele să fie protejate", a adăugat Kocijancic. 
În perspectiva viitoarelor alegeri locale din Rusia, prevăzute pentru septembrie, Uniunea Europeană insistă pe "crearea unor condiții echitabile" pentru toate forțele politice. 
Poliția rusă a arestat, sâmbătă, peste 1.000 de manifestanți care intenționau să ia parte la o demonstrație neautorizată în fața primăriei din Moscova, cerând alegeri libere. 
Conform legislației ruse, locul și data unor astfel de proteste trebuie să fie convenite cu autoritățile, ceea ce nu s-a întâmplat în acest caz. 
Forțele de ordine nu le-au lăsat protestatarilor nicio șansă de a participa la această nouă manifestație în fața primăriei capitalei ruse. Mobilizați în număr mare, polițiștii au operat arestări masive în rândul demonstranților, care veneau pe principalul bulevard din Moscova strigând "Rușine!" și "Vrem alegeri libere". 
Opoziția rusă denunță respingerea a 57 de candidați independenți la alegerile locale din 8 septembrie, care se anunță dificile pentru candidații ce susțin puterea, într-un context de profunde nemulțumiri sociale. 


XXX 
Mobilizați în număr mare, polițiștii au operat arestări masive în rândul demonstranților, care veneau la orele după-amiezii pe principalul bulevard din Moscova și i-au respins cu forța spre străduțele din împrejurimi. 
Domiciliile și sediile de campanie ale mai multor candidați excluși au fost percheziționate înainte, iar miercuri, Aleksei Navalnîi, principalul opozant al președintelui Vladimir Putin, a fost trimis în închisoare pentru 30 de zile, pentru încălcarea regulilor manifestațiilor. 
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, un aliat al președintelui Putin, avertizase că autoritățile vor acționa decisiv împotriva riscului de provocări grave. "Ordinea în oraș va fi menținută", a dat el asigurări. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3941 secunde