Negociatorul european Michel Barnier:

"UE va face maximum pentru a încheia un acord comercial post-Brexit cu Londra"

211

Articole recomandate

Uniunea Europeană va face maximum pentru a încheia un acord comercial post-Brexit cu Regatul Unit până la finalul lui 2020, așa cum solicită premierul britanic Boris Johnson, a declarat, marți, în Parlamentul European la Strasbourg, negociatorul european Michel Barnier, transmite agenția AFP, consultată de Agerpres. 


"Vom face maximum. Am obținut claritatea cerută cu privire la intențiile britanicilor și suntem gata să avansăm de partea europeană", a dat asigurări Michel Barnier. 


"Va trebui să luăm lucrurile în ordine: mai întâi finalizarea procesului de ratificare de o parte și de cealaltă, apoi punerea în practică a acordului de ieșire în toate dimensiunile sale, în particular în Irlanda și în Irlanda de Nord și pentru drepturile cetățenilor", a accentuat el. 


Ulterior, a adăugat Barnier, vor trebui începute cât mai rapid posibil noi negocieri "pentru a reconstrui un parteneriat solid și echitabil pentru viitor". 


În ceea ce o privește, Comisia Europeană pune sub semnul întrebării posibilitatea încheierii acordului respectiv în 11 luni. 
"Ne temem că perioada de negociere a acordului comercial este prea limitată și destul de problematică pentru a încheia un acord exhaustiv. Va trebui așadar să vedem exact ce poate fi realizat în cursul acestei perioade", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al CE pentru o economie în serviciul cetățenilor. 


Premierul britanic Boris Johnson vrea să interzică prin lege orice prelungire dincolo de anul 2020 a perioadei de tranziție ce va urma ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie. 


Johnson, al cărui partid a obținut o majoritate clară, va prezenta, mâine, în Camera Comunelor legea de aplicare a acordului negociat cu Bruxellesul privind ieșirea țării din UE la 31 ianuarie 2020. 


Acest compromis prevede o perioadă de tranziție până la finalul lui 2020, ce poate fi prelungită până la doi ani, pentru evitarea unei rupturi brutale și haotice pentru economie, dacă părțile nu se înțeleg să încheie în acest interval un acord asupra viitoarei lor relații comerciale. Pentru această perioadă de tranziție, în care britanicii vor continua să aplice regulile europene, Londra va trebui să formuleze o cerere înainte de 1 iulie 2020. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 14 Decembrie 2019
Stire din Actual : Brexitul e inevitabil!
Pagina a fost generata in 0.7736 secunde