Mari semne de întrebare în privința Brexit-ului

UE, sceptică față de posibilitatea încheierii unui nou acord până la sfârșitul lui octombrie

153
UE, sceptică față de posibilitatea încheierii unui nou acord până la sfârșitul lui octombrie - ue-1567710928.jpg

Articole recomandate

Uniunea Europeană se îndoiește puternic în privința posibilității ca un nou acord de divorț cu Marea Britanie să poată fi obținut înainte de 31 octombrie, așa cum dorește premierul Boris Johnson, a declarat, miercuri, o sursă europeană de nivel înalt citată de AFP. 


"Ideea ca în câteva zile o propunere să poată fi făcută, negociată, sprijinită la summitul UE (n.r. - de pe 17 și 18 octombrie) și ratificată de deputații europeni și britanici pare să țină de un tur de forță, iar asta este puțin spus", a declarat acest responsabil pentru agenția France Presse, consultată de Agerpres. 
Boris Johnson a promis să scoată Marea Britanie din UE pe 31 octombrie, cu sau fără acord de retragere cu Bruxellesul, decis să pună în practică voința britanicilor, care au votat în proporție de 52% în favoarea unui divorț de UE la referendumul din iunie 2016. 
El și-a exprimat totuși speranța de a ajunge la un nou acord cu UE, pentru a evita un Brexit fără acord. 
Angajat într-o încleștare cu Camera Comunelor, Boris Johnson a dat asigurări, miercuri, că face "importante progrese" în negocierile cu UE. Blocul comunitar nu a comunicat însă până acum că ar fi primit vreo propunere concretă din partea Londrei. 
Discuțiile trenează asupra plasei de siguranță irlandeze sau "backstop", pe care Boris Johnson vrea să o abolească, ceea ce europenii au exclus în mai multe rânduri. 
Acest mecanism, prevăzut de acordul de retragere încheiat în noiembrie 2018, după 18 luni de negociere între UE și premierul britanic de la acea vreme, Theresa May, prevede menținerea, în ultimă instanță, a întregului Regat Unit în uniunea vamală a UE. 
Mecanismul are drept scop evitarea revenirii unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda și protejarea pieței unice. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7178 secunde