UE, fără buget aprobat pentru 2020: Parlamentul European și Consiliul nu au ajuns încă la un acord

Duminică, 17 Noiembrie 2019, 12:30
72
Uniunea Europeană rămâne, deocamdată, fără buget aprobat pentru anul viitor. Și asta deoarece statele membre și Parlamentul European nu au reușit să ajungă la un acord, după ore de negocieri care au durat până târziu în noapte. Cele două părți au o ultimă șansă luni.


Mărul discordiei în negocieri îl constituie faptul că statele membre au convenit în cadrul Consiliului UE asupra unui buget de 153,1 de miliarde de euro pentru anul viitor, în timp ce parlamentarii europeni vor un buget mai ambițios, care prevede cheltuieli de aproape 160 de miliarde de euro.


"În cadrul Parlamentului European și Consiliului, am depus eforturi consistente pentru a ajunge la consens cu privire la bugetul de la anul, negocierile s-au desfășurat într-o atmosferă optimistă și aproape am reușit să fim de acord, Parlamentul European și Consiliul, dar am decis să treacă puțin timp și vom continua luni", a declarat secretarul de stat finlandez Kimmo Tiilikainen. 


Și Bettina Hagedorn, secretar de stat în Ministerul german al Finanțelor, a declarat că este optimistă că nu se va ajunge la întocmirea unei noi propuneri, afirmând că cele două părții sunt la un pas de consens.


Ea a mai spus că există un acord general de a crește alocările pentru combaterea schimbării climatice, cercetare și dezvoltare și abordarea provocărilor legate de migrație.


Statele membre UE au rezervat o mare parte din buget pentru circumstanțe neprevăzute, în parte pentru a acoperi costul economic al unui eventual Brexit fără acord dar și pentru cazul în care Turcia are nevoie de fonduri UE suplimentare pentru a-i găzdui pe refugiați.


Pe de altă parte, Parlamentul European ar vrea să fie cheltuiți mai mulți bani pentru combaterea schimbării climatice, crearea de locuri de muncă, cercetare și programe care oferă oportunități pentru tineri.


Cele două părți au timp până luni la miezul nopții pentru a ajunge la un compromis asupra bugetului pe anul viitor, în caz contrar Comisia Europeană fiind nevoită să avanseze o nouă propunere.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3985 secunde