Federica Mogherini:

"UE este gata să sporească sprijinul financiar pentru Republica Moldova"

127

Articole recomandate

Uniunea Europeană este gata să sporească sprijinul financiar pentru Republica Moldova, a declarat, la Bruxelles, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, într-o conferință de presă comună cu premierul moldovean Maia Sandu, informează Radio Chișinău, consultat de Agerpres. 


Cu toate acestea, sprijinul financiar european pentru Chișinău rămâne condiționat de realizarea reformelor în Republica Moldova, a subliniat Federica Mogherini. 


"Sprijinul nostru va rămâne condiționat de progresul reformelor. Suntem gata să sporim atât sprijinul financiar, cât și pe cel de consultare și sperăm să putem debloca în curând prima tranșă a asistenței financiare", a afirmat șefa diplomației europene. "Toate sunt un semnal față de reformele pe care le-ați făcut deja", a spus ea, adresându-se prim-ministrului moldovean. 
Federica Mogherini s-a referit și la reglementarea transnistreană, spunând că este nevoie de noi progrese la negocierile în formatul "5+2" (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina și OSCE, plus UE și SUA ca observatori). 


"Uniunea Europeană continuă să sprijine integritatea și suveranitatea teritorială a Republicii Moldova și un statut special pentru regiunea transnistreană în frontierele recunoscute internațional ale Republicii Moldova. Negocierile «5+2» au înregistrat niște progrese, care trebuie să continue în cadrul rundei care va avea loc în Slovacia, săptămâna viitoare", a menționat Mogherini. 
La rândul său, premierul Maia Sandu s-a angajat ca guvernul său să realizeze măsurile și reformele promise, referindu-se în special la cele din domeniul justiției. În același timp, șefa executivului moldovean a mulțumit UE pentru asistența financiară și cea tehnică. 


"Am solicitat și am obținut încurajări că vom fi sprijiniți în continuare pentru a implementa această agendă ambițioasă. E îmbucurătoare reconfirmarea veștii că putem obține cele două tranșe de asistență macro-financiară până la sfârșitul acestui an, desigur dacă vom reuși să îndeplinim toate condițiile și aceasta este intenția noastră", a afirmat ea. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0401 secunde