Ucraina: Zelenski, abia ales președinte, ar putea fi deja într-o relație tensionată cu Trump

166
Ucraina: Zelenski, abia ales președinte, ar putea fi deja într-o relație tensionată cu Trump - zelenski-1558023388.jpg

Articole recomandate

Abia ales președinte al Ucrainei, dar încă neinvestit, Volodimir Zelenski s-a găsit atras împotriva voinței lui în afacerile politico-juridice americane, cu riscul tensionării relației cu un aliat crucial în criza cu Rusia, relatează AFP.


În cauză: O vizită în Ucraina, programată și apoi anulată, a avocatului personal al Trump, Rudy Giuliani, care a dezlănțuit pasiuni politice atât la Washington, cât și la Kiev.


Cazul a pus în lumină o serie de anchete în curs în Ucraina care sunt de mare interes pentru Casa Albă pentru posibilele sale urmări politice asupra alegerilor prezidențiale din 2020.


Rudy Giuliani, fost primar al New York-ului care împărtășește cu clientul său, Trump, o viziune politică ofensivă, era așteptat să se întâlnească cu Volodimir Zelenski, actorul ales președinte pe 21 aprilie.


Obiectivul său era să se asigure la Kiev că noile autorități ucrainene nu vor abandona două anchete judiciare, rezultatele fiind "foarte, foarte folositoare" pentru Trump.


Una dintre anchete vizează posibila ingerință a ucrainenilor în alegerile prezidențiale americane din 2016 în favoarea democratei Hillary Clinton, prin scurgerea unor documente compromițătoare pentru fostul director de campanie a lui Trump, Paul Manafort. Acesta din urmă a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru fraude legate de activitățile sale de lobby în Ucraina cu fostele autorități pro-ruse.


A doua investigație vizează grupul ucrainean Burisma care aparține unui oligarh rus care l- a angajat pentru mai mulți la rând pe fiul lui Joe Biden, Hunter. Ancheta ar putea fi potențial compromițătoare pentru fostul vicepreședinte american în cursa pentru alegerile prezidențiale din 2020.


Volodimir Zelenski s-a trezit pe un teren minat, mai ales după ce a promis să pună capăt corupției. Acesta plănuiește să-l concedieze pe procurorul general Yuri Lutsenko, care, potrivit mass-mediei, s-a întâlnit de mai multe ori cu Giuliani pentru a discuta anchetele în curs.


"Zelenski, s-a găsit într-o capcană periculoasă", a spus Aliona Getmantchouk, directorul Centrului de Analiză Noua Europă din Kiev.


"Fie încurajează anchetele care avantajează campania prezidențială a lui Trump, fie pierde susținerea Casei Albe", a subliniat acesta.


Înfurierea Washingtonului va fi foarte riscantă pentru noul președinte ucrainean care, fără experiență politică sau diplomatică, a moștenit un conflict armat cu separatiștii pro-ruși care a ucis aproape 13.000 de oameni în cinci ani, o criză fără precedent cu Rusia și mari dificultăți economice.


Trump l-a sunat pe Zelenski pentru a-l felicita pentru victoria în alegeri chiar în noaptea în care a aflat rezultatele parțiale, spre surprinderea echipei ucrainene care a crezut că este o farsă. Pentru a explica anularea vizitei sale, Rudy Giuliani a evocat teama de a se întâlni cu "inamicii președintelui" Trump prezenți în anturajul comediantului.


El l-a citat pe deputatul Sergei Lechchenko, un fost jurnalist care a fost un fel de descoperitor al cazurilor de corupție, care a publicat documente care au dezvăluit milioane de dolari plătiți până în 2014 lui Paul manafort.


Vărsând ulei pe foc, marți, procurorul general, apropiat al actualului președinte, a amenințat că îl va inculpa pe deputatul Lechchenko pentru "divulgarea" informațiilor secrete pe acest subiect. Echipa lui Zelenski a ales să fie discretă în acest caz. "Sperăm că această neînțelegere să fie rezolvată", a spus Dmytro Razumkov, un consilier.


Pentru Getmantchouk, Zelenski ar trebui să evite în special să promită orice rezultate sau să "garanteze o investigație independentă", pentru că ar fi o idee rea să facă un pas politic către o tabără sau alta.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.9493 secunde