Ucraina spune "pas" Uniunii Europene. Să-și fi băgat coada Moscova?

90
Ucraina spune

Articole recomandate

Rusia nu a promis nicio compensație Ucrainei pentru refuzul său de a semna Acordul de asociere la UE, a declarat premierul ucrainean Mykola Azarov, citat de RIA Novosti.

Șeful guvernului de la Kiev a dezmințit afirmațiile lui Arseni Iațeniuk, unul din liderii opoziției ucrainene, care a declarat că Moscova i-a promis președintelui ucrainean Viktor Ianukovici o compensație de 20 de miliarde de dolari în schimbul suspendării acordului cu UE.

"Într-o situație atât de serioasă, nu se minte propriul popor. Să-l lăsăm pe Iațeniuk să vină la tribuna Radei (n.r. - Parlamentul) și să ne arate documentul în care există promisiunea că ni se vor da 20 de miliarde... Sunt afirmații absurde", a declarat premierul Mykola Azarov, într-un interviu pentru canalul de televiziune ICTV.

În aceeași declarație, Azarov a afirmat că Moscova și-a dat acordul de principiu pentru revizuirea actualului contract ruso-ucrainean în domeniul livrării gazelor naturale, consi-derat de Kiev ca fiind dezavantajos.

"Încercăm de mult timp să convingem Federația Rusă să reconsidere prevederile acestui contract. O astfel de promisiune a fost făcută și sperăm să fie pusă în practică în cadrul negocierilor", a indicat premierul ucrainean.

De amintit că Ucraina încearcă de mai mulți ani să convingă Rusia să scadă prețul la gazele naturale, pentru care Moscova ar fi de acord, dar cu condiția să poată controla rețelele de transport ucrainene. În aceste condiții, autoritățile de la Kiev și-au anunțat intenția de a renunța complet la importurile de gaze naturale rusești către anul 2020.

Declarațiile premierului ucrainean Mykola Azarov au intervenit după ce guvernul său a decis, joi, suspendarea procesului de pregătire a Acordului de Asociere între Ucraina și UE și relansarea relațiilor economice cu Rusia și cu alte state membre din CSI, o decizie care a luat prin surprindere Uniunea Europeană și opoziția de la Kiev, dar care a fost salutată de Moscova. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4757 secunde