Ucraina a inaugurat la Cernobîl prima sa centrală fotovoltaică

136
Ucraina a inaugurat la Cernobîl prima sa centrală fotovoltaică - cer-1538801780.jpg

Articole recomandate

Ucraina a inaugurat vineri prima sa centrală fotovoltaică în zona cu radioactivitate ridicată din jurul centralei nucleare de la Cernobîl, unde în 1986 a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din istorie, informează AFP, preluată de Agerpres.


Noua centrală numără aproximativ 3.800 de panouri fotovoltaice instalate pe o suprafață de 1,6 hectare la câteva sute de metri de reactorul avariat. Capacitatea acestei centrale este una modestă, de un megawat, suficientă însă pentru a acoperi consumul a aproximativ 2.000 de apartamente.


"Astăzi am conectat centrala la sistemul electric ucrainean", a anunțat Ievghen Variaghin, directorul companiei ucraineano-germane Solar Cernobîl, care este în spatele acestui proiect. Solar Cernobîl a investit un milion de euro în acest proiect, iar directorul Ievghen Variaghin a subliniat că până la sfârșitul lui 2019 centrala ar urma să ajungă la o capacitate totală de 100 de megawați.


La trei decenii după ce catastrofa de la Cernobîl a dus la mutarea a peste 300.000 de persoane, autoritățile de la Kiev încearcă să găsească o utilizare pentru o suprafață de teren de două ori mai mare decât orașul Los Angeles care înconjoară fosta centrală nucleară.


Radiațiile de la Cernobîl vor persista în sol timp de câteva secole, dar aceasta nu împiedică folosirea zonei pentru agricultură sau păduri.


Autoritățile de la Kiev vor să dezvolte producția națională de energie și începând din 2009 achiziționează energia provenită din sursele regenerabile la cel mai ridicat preț din Europa. În plus, costul scăzut al terenurilor, precum și prezența unei rețele electrice dezvoltate sunt atuuri pentru zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl.


Reactorul numărul patru al centralei nucleare de la Cernobîl a explodat în data de 26 aprilie 1986, contaminând până la trei sferturi din teritoriul Europei, potrivit unor estimări. După catastrofă, autoritățile sovietice au evacuat sute de mii de persoane de pe un teritoriu de peste 2.000 de kilometri pătrați, care a rămas abandonat. Potrivit autorităților ucrainene, omul nu va putea reveni în această zonă timp de încă 24.000 de ani, însă o prudentă exploatare industrială este posibilă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7128 secunde