Ucraina a eliberat echipajul unui petrolier rusesc reținut în Marea Neagră, la granița cu România

162
Ucraina a eliberat echipajul unui petrolier rusesc reținut în Marea Neagră, la granița cu România - echipaj-1564081672.jpg

Articole recomandate

Ucraina a eliberat echipajul petrolierului rusesc reținut joi în portul Izmail (regiunea Odesa), dar nava rămâne în continuare în custodia autorităților ucrainene, informează agenția de presă RIA Novosti, citând Ambasada Federației Ruse de la Kiev, potrivit Reuters. 


RIA Novosti îl citează în acest sens pe atașatul de presă al misiunii diplomatice ruse în Ucraina, Denis Golenko, care a spus că 'echipajul se întoarce acasă, dar nava rămâne în (portul) Izmail'. 


Potrivit agenției de presă Interfax, la bordul navei reținute de Ucraina se află un echipaj compus din aproximativ 15 persoane. Întregul echipaj este într-o stare satisfăcătoare, indică agenția de presă menționată, citând o sursă bine informată. 


Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU), împreună cu Parchetul militar ucrainean, a identificat și reținut joi un petrolier rusesc pentru presupusa sa implicare în incidentul naval din noiembrie 2018 în Marea Neagră, când gărzile de coastă ruse au deschis focul și au sechestrat trei nave militare ucrainene cu tot cu echipaje (24 de marinari), amplasând un petrolier rusesc chiar în fața strâmtorii Kerci pentru a împiedica accesul vaselor ucrainene. Motivul sechestrării navelor ucrainene a fost, potrivit Moscovei, presupusa încălcare a apelor sale teritoriale. 


SBU a anunțat că a reținut petrolierul Nika Spirit, care se numea până recent Neyma. Potrivit serviciului de securitate ucrainean, petrolierul Neyma a participat la blocarea celor trei nave ale marinei ucrainene, barându-le calea la intrarea în strâmtoarea Kerci, după care acestea au fost sechestrate de gărzile de coastă ruse. 


Proprietarii ruși ai petrolierului i-au schimbat apoi numele în Nika Spirit pentru a 'ascunde implicarea sa în actul de agresiune', conform SBU. 


Angajați ai serviciilor de securitate ucrainene, procurori militari și grăniceri au percheziționat nava, cu mandat judecătoresc, și au confiscat documente, înregistrări ale unor convorbiri și jurnalul de bord. Echipajul a fost interogat, potrivit RIA Novosti. 


Moscova a amenințat cu 'consecințe' dacă cetățeni ruși vor fi 'luați ostatici' , în condițiile în care cei 24 de marinari ucraineni continuă să fie deținuți de Rusia, urmând să fie judecați pentru așa-zisa 'încălcare a frontierei de stat ruse'. 


La sfârșitul lunii mai, Tribunalul Internațional pentru Dreptul Mării din Hamburg (Germania) a cerut Moscovei eliberarea 'imediată' a marinarilor ucraineni. Kremlinul a respins această decizie, afirmând că instanța nu are competență în respectivul caz. Kievul insistă ca a fost un act de agresiune din partea Rusiei și că incidentul s-a petrecut în apele neutre. 


În timp ce Kievul și Moscova negociază posibila lor eliberare, noul președinte ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a cerut omologului său rus, Vladimir Putin, la sfârșitul lui iunie, eliberarea marinarilor. Dar, la jumătatea lunii iulie, justiția rusă a prelungit detenția lor cu încă trei luni.


Sursă: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.773 secunde