Uciderea lui Soleimani. Iranul clasează drept teroriste toate forțele militare americane

169
Uciderea lui Soleimani. Iranul clasează drept teroriste toate forțele militare americane - uciderea-1578442086.jpg

Articole recomandate

Parlamentul Iranului a adoptat, ieri, în regim de urgență o lege ce clasează drept teroriste toate forțele armate americane, după uciderea în Irak a generalului iranian Qassem Soleimani într-un atac american, informează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


În acest sens, parlamentarii iranieni au votat un amendament la o lege recentă ce declara drept teroriste forțele americane desfășurate din Cornul Africii până în Asia Centrală, trecând prin Orientul Mijlociu. 


Noul text extinde această calificare la Pentagon, la toate forțele americane, responsabile de asasinarea generalului Qassem Soleimani, și la orice persoană fizică sau morală implicată în uciderea lui. 


Potrivit votului parlamentarilor iranieni, toți membrii Pentagonului, ai instituțiilor și companiilor afiliate, și comandanții americani ce au plănuit și comis asasinarea lui Qassem Soleimani se află pe lista neagră, potrivit unui comunicat al agenției de presă IRNA, preluat de Xinhua. 


Votul din Parlament obligă de asemenea guvernul iranian să aloce 223 milioane de dolari pentru Forța Quds, în vederea întăririi capacității sale de apărare. 


Anvergura acestui amendament, votat în timp ce Soleimani era înhumat în orașul său natal, Kerman, este în primul rând simbolică. 


Textul de lege, cu amendament, a fost adoptat inițial în aprilie 2019. El stipulează că Iranul "consideră regimul SUA un stat ce susține terorismul". La acea dată, el a fost prezentat ca "o măsură de reciprocitate", după ce Washingtonul a decis să claseze Gardienii Revoluției, armata ideologică a Republicii Islamice, pe lista americană de organizații teroriste străine. 
Qassem Soleimani, șeful Forței Quds, unitatea de elită însărcinată cu operațiunile externe ale Gardienilor Revoluției, era arhitectul strategiei Iranului în Orientul Mijlociu. El a fost ucis, vineri, într-un atac cu dronă american în fața aeroportului din Bagdad. 


De atunci, principalii lideri civili, religioși și militari iranieni anunță o "răzbunare" teribilă, în timp ce apelurile în vederea "detensionării" se amplifică în întreaga lume, din temerea că ar putea izbucni un nou mare război în Orientul Mijlociu. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6214 secunde