Trupele belaruse, plasate în stare de alertă maximă la frontiera de vest a țării

Marţi, 18 August 2020, 20:18
189
Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a anunțat marți că înalta conducere militară a țării a desfășurat unități ale armatei la frontiera de vest a republicii, plasându-le în stare de alertă maximă, ca reacție la o pretinsă amenințare din afară, potrivit Agerpres.


'Slavă Domnului că noi am reacționat și am desfășurat unități militare ale armatei noastre la frontiera de vest a republicii și le-am plasat în stare de alertă maximă', a afirmat Lukașenko în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate din Belarus, potrivit agenției de presă oficiale Belta.


Referindu-se la o pretinsă 'tensionare a situației' la granița de vest a țării, Lukașenko a evocat declarații făcute de unii lideri occidentali. 'Au apărut declarații (despre Belarus - n.r.) ale reprezentanților unor țări occidentale, inclusiv șefi de stat, care în genere nu știu unde se află Belarus', a spus el, făcând aluzie la criticile Occidentului față de reprimarea cu violență a manifestațiilor pașnice.


În același timp, Ministerul Apărării de la Minsk a anunțat marți că mai multe bombardiere au fost mobilizate la patrularea graniței de vest a Belarusului, ca parte a unor antrenamente de luptă, conform unui comunicat citat de RIA Novosti.


Duminică, la un miting al susținătorilor săi, Lukașenko - care se confruntă cu o mișcare inedită de contestare în urma alegerilor prezidențiale din 9 august, considerate falsificate de opoziție și de Occident - i-a îndemnat pe belaruși să-și apere țara de ingerințele externe, după ce Polonia și statele baltice au propus să medieze între putere și opoziție pentru organizarea 'unei mese rotunde de reconciliere națională'.


Încercând să-și fidelizeze structurile militarizate, Lukașenko a acordat marți medalii unui număr de peste 300 de reprezentanți ai Ministerului de Interne 'pentru servicii ireproșabile', unii fiind direct implicați în represaliile declanșate împotriva manifestanților.
Pagina a fost generata in 0.2461 secunde