Trupele americane ar putea rămâne în Afganistan până în 2024

344
Trupele americane ar putea rămâne în Afganistan până în 2024 - ustroopssetoutonapa001-1313828724.jpg
Statele Unite ale Americii și Afganistanul sunt pe punctul de a semna un pact strategic care să permită miilor de militari americani să rămână în această țară până cel puțin în 2024, scrie The Daily Telegraph, citat de Agerpres.

Acordul ar permite nu doar instructorilor militari să rămână să continue reconstrucția armatei și poliției afgane, ci și rămânerea militarilor americani din forțele speciale și din aviație.

Perspectiva unui astfel de acord nu este văzută cu ochi buni de vecinii Afganistanului. Iranul s-a exprimat deja public împotriva unui astfel de pact strategic, în timp ce Pakistanul a exprimat același punct de vedere, dar într-un cadru mai privat. Există riscul ca acordul să fie respins și de talibani.

Retragerea trupelor americane a început deja, în conformitate cu un acord care prevede predarea securității țării autorităților de la Kabul, până la sfârșitul lui 2014. Însă autoritățile afgane, care se tem să nu fie lăsate de izbeliște de către SUA, încearcă să facă tot posibilul să atragă America într-un parteneriat mai lung, chiar și după termenul limită de 2014. Pe de altă parte, mulți analiști sunt de părere că și armata SUA dorește să-și mențină prezența în apropierea unor țări precum Pakistanul, Iranul și China.

Oficiali afgani și americani și-au exprimat speranța că noul pact va fi semnat înaintea Conferinței privind Afganistanul, care va avea loc la Bonn în decembrie. Președinții american, Barack Obama, și respectiv afgan, Hamid Karzai, au căzut de acord săptămâna trecută să accelereze negocierile, iar consilierii de securitate națională ai celor doi șefi de stat urmează să se întâlnească la Washington în septembrie.

Principalul consilier pe probleme de securitate al lui Karzai, Rangin Dadfar Spanta, a declarat pentru The Daily Telegraph că s-au făcut 'progrese remarcabile'. Spanta a apreciat că o prezență pe termen mai lung a trupelor americane ar fi crucială nu doar pentru reconstrucția forțelor afgane, dar și pentru lupta împotriva terorismului. Oficiali americani au declarat la rândul lor că ar fi dezamăgiți dacă până în decembrie nu se va putea ajunge la un acord.

'În propunerea afgană, vorbim despre zece ani începând din 2014, dar acest (punct) este încă în discuție', a spus Spanta, care a precizat că americanii nu vor avea propriile baze, ci vor fi oaspeți în bazele militare afgane.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5066 secunde