Trump respinge bilanțul oficial de aproape 3.000 de morți în Puerto Rico după uraganul Maria, în 2017

152
Trump respinge bilanțul oficial de aproape 3.000 de morți în Puerto Rico după uraganul Maria, în 2017 - trumpdecember15apimg-1536852989.jpg

Articole recomandate

Președintele american Donald Trump a contestat joi bilanțul oficial de aproape 3.000 de morți din teritoriul american Puerto Rico după trecerea uraganului Maria, anul trecut, afirmând că democrații au "umflat" cifrele ca să-l submineze, relatează AFP.


"Nu au murit 3.000 de oameni în cele două uragane care au lovit Puerto Rico. Când am plecat eu de pe insulă, DUPĂ trecerea furtunii, erau între 6 și 18 morți", a transmis Trump pe Twitter. "Cu trecerea timpului, (acest număr) nu a crescut prea mult", a menționat liderul de la Casa Albă.


"Și după o îndelungată perioadă au început să anunțe cifre de-a dreptul foarte mari, cum ar fi 3.000. Este felul în care democrații vor să-mi creeze o imagine cât mai proastă, în timp ce eu am reușit să colectez miliarde de dolari pentru a ajuta la reconstrucția Puerto Rico", a insistat Trump într-un al doilea mesaj.


"Dacă un om moare dintr-un motiv oarecare, să zicem de bătrânețe, este adăugat pe listă. Greșită politică. Eu iubesc Puerto Rico", a mai adăugat președintele american.


La sfârșitul lui august, guvernatorul insulei, Ricardo Rossello, a indicat că a dispus "actualizarea bilanțului oficial la 2.975 de morți", după primirea unui raport pe care l-a comandat cercetătorilor de la Universitatea George Washington, pentru a stabili un bilanț realist, în fața controversei legate de numărul victimelor. "Orice viitoare discuție va trebui să aibă la bază acest raport", a declarat guvernatorul. Anterior, bilanțul oficial era de 64 de morți.


Cercetătorii au estimat că din septembrie 2017 până în februarie 2018 mortalitatea pe insulă a crescut cu 22%, raportat la aceeași perioadă din anul precedent.


Un alt studiu independent, realizat de cercetători de la Harvard, care nu a fost comandat de guvernul portorican și a fost publicat în mai, a ajuns la concluzia că este vorba de 4.600 de morți în trei luni. Pornind de la un studiu pe teren, cercetătorii de la Universitatea Harvard au stabilit că rata mortalității în Puerto Rico, de-a lungul a trei luni după catastrofă, a crescut cu 62% în comparație cu rata normală, în principal din cauza faptului că numeroși rezidenți, rămași fără electricitate, apă curentă, servicii de telefonie sau transport, nu au mai avut acces la asistență medicală.


Uraganul Maria a lovit Puerto Rico la 20 septembrie anul trecut, un an record în ceea ce privește uraganele. Alimentarea cu energie electrică a fost sistată, drumurile au devenit impracticabile, iar haosul s-a instalat în cea mai mare parte a insulei. Guvernul federal, care se ocupa cu prioritate, potrivit sarcinilor trasate de președintele Donald Trump, de Texas și Louisiana, afectate de un alt uraganul, Harvey, în aceeași perioadă, a fost criticat pentru lentoarea reacțiilor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.153 secunde