Trei puteri ale UE cer Iranului să renunțe la încălcările acordului nuclear

123
Trei puteri ale UE cer Iranului să renunțe la încălcările acordului nuclear - trei-1562760724.jpg

Articole recomandate

Franța, Germania și Marea Britanie au făcut apel, marți, către Teheran să renunțe la activitățile sale de îmbogățire a uraniului neconforme cu angajamentele sale și au convocat o reuniune, au anunțat ele într-un comunicat comun, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres.

Cele trei țări din Uniunea Europeană semnatare ale acordului nuclear încheiat cu Iranul în 2015 au cerut convocarea de urgență a comisiei comune prevăzute de acord pentru a soluționa diferendele între semnatari, au precizat cele trei țări într-un comunicat comun, co-semnat de șefa diplomației europene Federica Mogherini.

"Iranul a declarat că vrea să rămână în cadrul JCPoA (n.r. - Joint Comprehensive Plan of Action, Planul comprehensiv comun de acțiune). Trebuie să acționeze în consecință, revenind asupra acestor activități și conformându-se din nou pe deplin și fără întârziere JCPoA", au avertizat statele UE.

"Agenția internațională pentru energie atomică (AIEA) a confirmat că Iranul a început să îmbogățească uraniu dincolo de limita autorizată de acord", au subliniat țările semnatare, exprimându-și "profunda preocupare".

"Facem apel la toate părțile să acționeze de manieră responsabilă și să contribuie la diminuarea tensiunilor actuale legate de activitățile nucleare ale Iranului", au adăugat acestea.

Iranul a reînceput, luni, să îmbogățească uraniu într-un grad de 4,5%, superior celui permis, de 3,67%, și a amenințat că va depăși o nouă linie roșie "în termen de 60 de zile".

Europenii se declară convinși că Iranul vrea să salveze JCPoA. "Ceea ce au făcut ei este reversibil", a declarat, luni, pentru AFP, o sursă europeană apropiată de negocieri. "Însă, dacă depășesc gradul de 5% pentru îmbogățirea uraniului, atunci asta va deveni o problemă", a adăugat această sursă.

O reuniune a celor cinci semnatare ale acordului (Franța, Germania, Marea Britanie, Rusia și China) este prevăzută să aibă loc la nivel ministerial cu omologul lor iranian la o dată care nu este încă stabilită. Ea a fost convenită în cadrul unei reuniuni organizate la nivelul directorilor politici la Viena, pe 28 iunie, a subliniat această sursă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1985 secunde