Franța are un nou președinte

Transferul de putere Sarkozy - Hollande, fixat pentru 15 mai

295
Transferul de putere Sarkozy - Hollande, fixat pentru 15 mai - elisse-1336426155.jpg
Transferul de putere între președintele ales, François Hollande, și președintele în exercițiu, Nicolas Sarkozy, a fost fixat de comun acord pentru marți, 15 mai, au informat surse de la Palatul Elysée, relatează AFP.

Această dată a fost fixată între secretarul general al președinției Republicii, Xavier Musca, și directorul de campanie al lui François Hollande, deputatul (de origine română) Pierre Moscovici, a precizat aceeași sursă.

François Hollande va participa, de asemenea, în această dimineață, la Paris, alături de Nicolas Sarkozy, la ceremoniile de la 8 mai de co-memorare a sfârșitului celui de-Al Doilea Război Mondial.

Mandatul lui Nicolas Sarkozy, care ocupă funcția de șef al statului francez din 16 mai 2007, se încheie în mod oficial marți, 15 mai, la miezul nopții. Chiar înainte de victoria sa de duminică, în cel de-al doilea tur de scrutin, François Hollande a menționat, săptămâna trecută, data de 15 mai pentru ceremonia transferului de putere.

Până săptămâna viitoare, noul președinte ales trebuie să-și consacre cea mai mare parte a timpului pentru formarea primei sale echipe guvernamentale și să pregătească participarea la eve-nimente internaționale, precum summit-ul șefilor de stat și de guvern din G8, programat pentru 18-19 mai la Camp David (SUA), și cel al NATO de la Chicago de pe 20-21 mai.

v v v

La alegerile de duminică, François Hollande a obținut 51,62% din voturile exprimare, față de 48,38% pentru Nicolas Sarkozy, după numărarea finală, anunțată de Ministerul de Interne.

v v v

Cancelarul german Angela Merkel a dat asigurări, ieri, că noul președinte francez François Hollande va fi primit cu "brațele deschise" în prima sa vizită în Germania, care va avea loc după ce va prelua puterea.

"Vom coopera bine și intensiv împreună", a adăugat Merkel într-o conferință de presă, la Berlin, su-bliniind că o "cooperare franco-germană este esențială pentru Europa, iar noi vrem ca toată Europa să reușească". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3285 secunde