Toți judecătorii Curții Constituționale a Republicii Moldova au demisionat

Miercuri, 26 Iunie 2019
95
Judecătorii Curții Constituționale din Republica Moldova au demisionat miercuri in corpore, încetarea mandatelor și vacantarea funcțiilor vor fi anunțate autorităților competente care vor trebui să desemneze noii judecători, potrivit Deschide.md.

Încetarea mandatului și vacanța funcțiilor de judecători ai Curții Constituționale vor fi anunțate autorităților competente să desemneze noii judecători.

Igor Dodon salută decizia magistraților Curții Constituționale care și-au depus azi cererile de demisie. Totuși, spune șeful statului, aceasta este una întârziată.

"Această soluție a fost unica rezonabilă în conjunctura actuală, dar și una mult așteptată nu doar la nivel național. Organele însărcinate cu numirea judecătorilor (Parlamentul, Guvernul și Consiliul Superior al Magistratului) urmează să demareze în regim de urgență procedurile aferente numirii judecătorilor Înaltei Curți. Numirea noilor judecători constituie un obiectiv de importanță deosebită în lumina ultimelor evenimente naționale, dar și a aprecierilor exprimate de partenerii externi. Astfel că, acest exercițiu urmează a fi axat exclusiv pe criteriile integrității, profesionalismului, ireproșabilității și nu în ultimul rând, cel al obiectivității", a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

El și-a exprimat încrederea că "noua componență a Curții Constituționale va fi una independentă, va realiza nobila misiune de a garanta supremația Constituției, se va supune numai Legii Supreme și va exclude cu orice preț influențele politice și jocurile de culise".

Amintim că astăzi, 26 iunie 2019, judecătorii Curții Constituționale au demisionat in corpore. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, judecătorul Veaceslav Zaporojan a fost abilitat de Plenul Curții Constituționale să exercite atribuțiile administrative ale președintelui Curții până la alegerea noului Președinte.Demisia judecătorilor constituționali vine după ce timp de mai bine de două săptămâni, experți, politicieni, organizații neguvernamentale, dar și membri ai societății civile, au criticat ultimele decizii luate de Curtea Constituțioanală, cerând demisia judecătorilor constituționali.


Pagina a fost generata in 0.2269 secunde