Timmermans, favorit pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. Manfred Weber a renunțat la nominalizare

84
Timmermans, favorit pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. Manfred Weber a renunțat la nominalizare - franstimmermans-1561911568.jpg

Articole recomandate

Frans Timmermans este pe cale să fie numit viitorul președinte al Comisiei Europene, au declarat duminică diplomați și oficiali, cu câteva ore înainte ca liderii Uniunii Europene să se întâlnească pentru a decide cine va deține posturile de top din blocul comunitar, relatează Reuters. Potrivit unor surse politice, PPE nu îl mai susține pe Manfred Weber pentru poziția de președinte al Comisiei Europene, Weber renunțând la nominalizare. 


Actualizare 18:30. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că trei dintre ocupanții funcțiilor de vârf ale Uniunii Europene ar urma să fie deciși la summitul UE de duminică seară, în timp ce decizia privind viitorul șef al Băncii Centrale Europene (BCE) va fi probabil luată la o dată ulterioară.


"Este important pentru mine să fim capabili să ieșim din acest consiliu cu răspunsuri și o echipă nouă. Vom decide membrii acestei echipe, trei dintre nume azi, iar cel de la BCE probabil puțin mai târziu. Sunt foarte optimist", le-a declarat Macron reporterilor când a ajuns summitul UE de la Bruxelles.


Consiliul European trebuie să nominalizeze persoane pentru patru poziții cheie - președinte al Comisiei Europene, președinte al Consiliului European, președinte al Parlamentului European, președinte al BCE - iar Macron a spus că ele ar trebui să fie ocupate de "doi bărbați și două femei".


 
"Există patru posturi sub responsabilitatea noastră. Pentru mine, trebuie două femei și doi bărbați și trebuie să existe personalități care vin din Europa de Est", a spus el presei.


Emmanuel Macron a precizat că nu știe toate propunerile pe care le va înainta președintele Consiliului European, Donald Tusk. "Apar mereu nume. Trebuie un echilibru de ansamblu", a subliniat el.


În conformitate cu procesul "Spitzenkandidat", germanul Manfred Weber, reprezentantul Partidului Popular European (PPE) ar fi trebuit să devină președinte al Comisiei Europene, întrucât grupul PPE a rămas cel mai mare din PE.


Însă președintele francez Emmanuel Macron a respins sistemul "Spitzenkandidat", susținut de Angela Merkel, care până acum a refuzat să renunțe la el.


Premierul spaniol Pedro Sanchez a sugerat să se înceapă de la zero, după un al doilea summit UE soldat cu un eșec în luna iunie. Multe guverne vor un echilibru între bărbați și femei la șefia instituțiilor UE și să se evite ca principalele funcții să meargă doar la guvernele din vestul UE.


Compromisul care a apărut îi va permite lui Weber să devină președinte al PE, iar președinția Comisiei îi va fi dată lui Timmermans, pe care Franța și Spania îl susțin cu fermitate, potrivit Reuters, citată de Agerpres.


Deși se confruntă cu o rezistență neașteptată din partea țărilor est-europene, Timmermans urmează să fie desemnat după convorbiri între Franța și Germania la summitul G20, au declarat pentru Reuters doi diplomați și un consilier al Parlamentului European.


Dacă se va confirma, alegerea va marca o victorie pentru socialiști și liberali, care au afirmat că UE este tot mai dominată de Germania în pozițiile sale de vârf.


"Se pare că va fi Timmermans la președinția Comisiei", a declarat pentru Reuters un diplomat implicat în discuții, opinie împărtășită de un al doilea diplomat contactat de agenția britanică de știri.


Printre funcțiile de top care urmează a fi ocupate sunt cele de președinte al Comisiei, președinte al Parlamentului European, președinte al Consiliului European, șef al diplomației UE și președinte al Băncii Centrale Europene.


Timmermans, care este în prezent prim-vicepreședinte al Comisiei și a fost ministru de externe al Olandei, ar urma să fie confirmat drept alegerea pentru înlocuirea lui Jean-Claude Juncker la dineul liderilor UE de duminică seara.


Consilierul german al PE Tobias Teuscher a declarat pentru Reuters că președintele Consiliului European, Donald Tusk, a propus legislativului comunitar ca postul de șef al executivului european să revină blocului politic social-democrat, al cărui candidat cap de listă a fost Timmermans la alegerile europene din mai.


Timmermans nu este însă agreat de state est-europene precum Ungaria și Polonia, pentru rolul său în coordonarea pozițiilor Comisiei Europene în privința unor încălcări ale statului de drept de către cele două guverne.


În condițiile în care Franța și Germania sunt de mult în dispută nu numai în privința candidaților, ci și a regulilor de desemnare a noilor șefi de instituții, termenul-limită de marți pentru alegerea președintelui Parlamentului European a făcut să devină urgentă o înțelegere care altfel ar fi putut trena timp de luni de zile, susțin diplomați.


"Ambii candidați capi de listă sunt parte a soluției - asta este foarte important. După cum arată acum lucrurile, nu se va ajunge la un conflict instituțional", le-a spus Merkel ziariștilor după summitul G20 de la Osaka, Japonia, unde liderii UE au discutat despre funcțiile de top din blocul comunitar.


Pentru investitori și piețele financiare, alegerea cea mai importantă este cea a președintelui BCE, care stabilește rata dobânzii pentru zona euro. Franța ar putea primi postul, a declarat un diplomat UE, avansând numele lui Francois Villeroy de Galhau, guvernator al Băncii centrale a Franței. Erkki Liikanen, fost guvernator al Băncii centrale din Finlanda, este de asemenea un candidat pentru a-i succeda lui Mario Draghi.


Totuși, acest post nu a fost discutat de Tusk în convorbirile cu grupurile din PE duminică și un diplomat a spus că Angela Merkel a cerut ca postul să fie decis mai târziu.


Printre femeile-candidat pentru cele mai importante joburi de la Bruxelles sunt daneza Margrethe Vestager, acum comisar european pentru concurență, bulgăroaica Kristalina Gheorghieva, care activează în cadrul Băncii Mondiale, și ministrul spaniol al economiei, Nadia Calvino.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0168 secunde