Trei decenii de la Revoluția din decembrie 1989

Timișoara, primul oraș în care s-a strigat "Jos Ceaușescu!"

286
Timișoara, primul oraș în care s-a strigat

Articole recomandate

Ședința legislativului comunitar de la Bruxelles a început în data de 16 decembrie 2019, ziua de luni, la ora 18:00, ora României, când, exact cu exact trei decenii în urmă, la Timișoara, românii începeau drumul către libertate. Un drum greu, presărat cu morți și răniți, și cu foarte multe suferințe, mult mai multe decât în toate celelalte foste țări comuniste care au spus adio lagărului sovietic în anul de grație 1989. 


În decembrie 1988, conducerea duală iugoslavă - Loncear și Dizdarevici - a avut un schimb de replici acuzatoare cu Nicolae Ceaușescu în chestiunea Banatului, urmată de întreruperea întâlnirilor bilaterale anuale. 


La 8 iulie 1989, are loc la București întâlnirea la nivel înalt a statelor membre ale Tratatului de la Varșovia, prilej cu care, într-o întrevedere bilaterală, facilitată de Gorbaciov, conducerea ungară - Nyers Rezso, Németh Miklós și Horn Gyula - susține că Transilvania nu aparține României și amenință că va internaționaliza problema maghiarilor din România. 


La 22 noiembrie 1989 - Reuniunea de la Paris convocată din inițiativa președintelui Franței: "În contextul pozițiilor comune și a acțiunilor concertate ale SUA și URSS, cu privire la România se preconizează crearea unei tensiuni interne destabilizatoare prin folosirea unei stări de nemulțumire și incitări în mediul minorității maghiare". (n. generalul Aurel I. Rogojan). 


Are loc întâlnirea liderilor URSS, Mihail Sergheevici Gorbaciov, și cel al Statelor Unite ale Americii, George H. Bush, de la Malta, între 2-3 decembrie 1989. Imediat după întâlnirea de la Malta, dintre Bush și Gorbaciov, a avut loc o vizită a unei delegații oficiale a României condusă de Nicolae Ceaușescu la Moscova, la invitația liderului URSS. 


"Operațiunea Trandafirul" 
Interviul dat de pastorul reformat Laszlo Tokes, difuzat de Magyar Televízió, la 11 decembrie 1989, a alertat autoritățile române. Tot ce dorea Tokes era să rămână preot la Timișoara, iar acest lucru îl obținuse, în scris, în aceeași zi, de la primarul Petre Moț, care a ajuns, spre seară, la locuința pastorului care era în cadrul Bisericii Reformate. 
Totul începe în seara de 15 decembrie 1989, în fața Bisericii Reformate de pe strada Timotei Cipariu (Piața Maria). Enoriașii au venit să asiste la evacuarea pastorului lor, Laszlo Tokes, pentru ca acesta să nu fie luat de Securitate fără martori. În după-amiaza zilei de 16 decembrie 1989, oamenii au venit din nou în fața Bisericii Reformate. Aproape în surdină, cineva a strigat "Jos Ceaușescu!". Mulțimea a blocat liniile de tramvai în momentul în care dinspre centru venise unul care a oprit în stație. 
Duminică, 17 decembrie 1989, a fost ziua măcelului la Timișoara. La orele 18:45, MApN a transmis către Comandamentul militar din Timișoara indicativul militar "Radu cel Frumos", ce reprezenta trecerea la alarma de luptă parțială, indicativ transmis ulterior tuturor unităților din garnizoană. Ulterior, în județul Timiș s-a declarat "stare de necesitate". Drept urmare, s-a trecut la înarmarea militarilor cu muniție de război. Practic, revolta timișorenilor a fost înecată în sânge. Ceaușescu ordonase să se folosească muniție de război împotriva oamenilor. Au murit 66 de oameni, iar aproape 200 au fost răniți. 


În noaptea de 18/19 decembrie 1989, s-a pus în aplicare "Operațiunea Trandafirul", din morga Spitalului Județean Timiș au fost luate trupurile celor împușcați mortal la demonstrații. 43 de cadavre au fost încărcate într-o autoizotermă și duse la crematoriul Cenușa din Capitală, apoi era prevăzut să se lanseze zvonul că dispăruții ar fi fugit din țară. 


Prima fabrică ce a intrat în grevă a fost Electrobanat - ELBA, pe 19 decembrie 1989. O zi după, în 20 decembrie, muncitorii de la toate fabricile din oraș au ieșit încolonați spre centru. Erau peste 100.000 de timișoreni care zile în șir au manifestat în Piața Operei. Ei au declarat că Timișoara a fost eliberată de comunism. Au îngenuncheat, cu fața spre Catedrala Mitropolitană și toți, ca unul, s-au rugat: "Tatăl Nostru care ești în Ceruri". 


Celebra baricadă de la Inter 
În 21 decembrie, la București, o parte dintre participanți la mitingul de la Comitetul Central au pornit spre Intercontinental, unde au ridicat o baricadă. Represiunea împotriva lor a început la miezul nopții prin participarea Securității, armatei, pompierilor, Ministerului de Interne. Se instituie "starea de necesitate" pe întreg teritoriul României. În ziua următoare, la ora 12:06, soții Ceaușescu pleacă din clădirea CC-ului, la bordul unui elicopter. 


Se înființează Consiliul Provizoriu al Frontului Salvării Naționale, care preia întreaga putere în stat, cu scopul "instaurării democrației, libertății și demnității poporului român". Violențele continuă în timpul nopții sub pretextul apariției teroriștilor. 
Ziua Crăciunului va marca 30 de ani de când Nicolae Ceaușescu, dictatorul izolaționist megaloman al României, și Elena Ceaușescu, au fost judecați de un Tribunal Militar Extraordinar și au fost condamnați într-un proces improvizat și împușcați în unitatea militară de la Târgoviște. 


Executarea sa a pus capăt celor peste două decenii de guvernare care a adus sărăcie și mizerie pentru majoritatea populației țării. Imaginile văzute de întreaga lume și definitorii pentru România, după Revoluția din 1989: orfelinate cu copii îmbrăcați în zdrențe, privind în camera de filmat cu ochii disperați pe fondul degradării orfelinatelor din țară. Dar drumul spre democrație avea să fie presărat cu multe momente complicate și eșaloanele inferioare ale nomenclaturii comuniste aveau să acapareze puterea politică. 


La 29 martie 2004, România devenea membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, NATO, cea mai mare alianță militară din istorie. Aderarea României la Uniunea Europeană a avut loc la 1 ianuarie 2007. 


Tema teroriștilor, în continuare un mister 
Dosarul Revoluției a fost trimis în judecată după aproape 30 de ani, în aprilie 2019. Dar tema teroriștilor este în continuare un mister. 


Joi, 19 decembrie 2019, a fost supusă votului în Parlamentul european o rezoluție privind Revoluția Română din 1989. Rezoluția are o valoare simbolică. Ea a fost propusă de fostul președinte Traian Băsescu, acum membru al Parlamentului European și este susținută de grupul Renew Europe, al cărui lider este fostul premier Dacian Cioloș. 
La Timișoara, autoritățile au stabilit clădirea în care va ființa Muzeul Revoluției Române și au înțeles necesitatea editării primului manual școlar care să prezinte clar istoria Revoluției din decembrie 1989.
Recunoștință martirilor Revoluției din decembrie 1989! 


Costin SCURTU


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Duminică, 22 Decembrie 2019
Stire din Eveniment : Marș de comemorare a Revoluției din 1989
Sâmbătă, 21 Decembrie 2019
Stire din Eveniment : S-A LĂSAT CU SÂNGE! Incidente la troiță
Pagina a fost generata in 0.4446 secunde