Tânăra româncă de etnie romă laureată la un concurs în Franța a primit titlul de sejur

313
Tânăra româncă de etnie romă laureată la un concurs în Franța a primit titlul de sejur - cristinadumitrutigancapremiata-1333554388.jpg
Cristina Dumitru, tânăra româncă de etnie romă care studiază la Nantes și s-a numărat printre câștigătorii concursului cel mai bun ucenic din Franța, a primit titlul de sejur în această țară, relatează postul de televiziune France 24 în pagina electronică.

Cristina Dumitru, în vârstă de 18 ani, a obținut la 30 martie medalia de aur pentru cel mai bun ucenic din Franța, dar în momentul respectiv ea nu avea acte de ședere legală în această țară. Astfel că la o zi după ceremonie, care a avut loc în Senatul francez, ea a fost convocată la prefectură pentru a i se aduce la cunoștință că va primi peste trei luni documentul pe care îl aștepta din 2005, potrivit France 24.

Pentru ea, legătura dintre cele două evenimente este evidentă. "În afară de premiul pentru cel mai bun ucenic din Franța, nimic nu s-a schimbat față de ultima dată (în februarie, n.red.) când cererea mea de carte de sejur a fost respinsă", a declarat ea pentru France 24.

Înainte de a primi titlul de sejur, situația tinerei era destul de precară, ea riscând să fie expulzată către România, de unde plecase în urmă cu șapte ani, împreună cu familia. Cererile sale de a obține un titlu de sejur au fost refuzate de două ori pe același motiv și anume că nu poate furniza un contract de muncă. "Dar eu nu pot avea contract de muncă pentru că încă studiez", explică ea.

Ea speră, de asemenea, că exemplul său va contribui la eliminarea clișeelor privind romii din Franța, o comunitate stigmatizată în celebrul discurs rostit de președintele Nicolas Sarkozy la Grenoble, în iulie 2010.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6393 secunde