Suspectul arestat în Norvegia recunoaște ambele atacuri

524
Suspectul arestat în Norvegia recunoaște ambele atacuri - oslo-1311532053.jpg

Articole recomandate

Anders Behring Breivik, un norvegian apropiat de extrema-dreaptă, a recunoscut, sâmbătă, potrivit avocatului său, că este responsabil pentru cele două atacuri, soldate cu cel puțin 92 de morți, la Oslo și pe insula Utoeya, care fuseseră probabil plănuite mult timp.

"El recunoaște faptele", a declarat, în cursul serii de sâmbătă, avocatul Geir Lippestad, pentru televiziunea norvegiană NRK. "El a explicat că a fost crud, dar că trebuia să ducă aceste acțiuni până la capăt", a adăugat avocatul, precizând că atacurile au fost "cel mai probabil plănuite o perioadă îndelungată".
Anders Behring Breivik a declarat că a acționat singur în comiterea ambelor atacuri. Cu toate acestea, poliția a comunicat că anchetează în continuare dacă a fost un singur agresor sau au existat și complici.
Breivik este considerat de anchetatori autorul ambelor atacuri de vineri, explozia unei bombe de mare putere în centrul capitalei Oslo și masacrul armat comis ulterior pe insula Utoeya, din apropierea capitalei norvegiene.
Potrivit informațiilor pe care le-a postat pe Internet, bărbatul, un norvegian de 32 de ani, este un "fundamentalist creștin", a declarat un oficial din poliție, Roger Andresen, precizând că viziunile sale politice înclină "spre dreapta".
Conform unui volum de memorii de 1.500 de pagini, pe care l-a publicat pe Internet înaintea comiterii faptelor, Anders Behring Breivik și-a pregătit activ operațiunea cel puțin din toamna lui 2009. El detaliază acolo pregătirile pentru acțiunea sa, evocând "folosirea terorismului ca mijloc de trezire a maselor", și afirmă că se așteaptă să fie perceput drept "cel mai mare monstru de după al Doilea Război Mondial".
Breivik a fost arestat pe insulă, în urma atacului armat. "Suspectul s-a predat poliției imediat după sosirea acesteia, fără a opune rezistență", a declarat comisarul Sveinung Sponheim, de la poliția din Oslo.
Atacul a durat "aproximativ o oră și 30 de minute", a adăugat el, precizând că bărbatul avea două arme de foc.

Slujbă în Catedrala din Oslo
O slujbă religioasă dedicată victimelor celor două atacuri de vineri din Norvegia a avut loc, ieri, la Catedrala din Oslo, informează Agerpres. Printre participanții la serviciul religios, pentru "întristare și speranță", s-au numărat Regele Harald al V-lea și soția sa, Regina Sonja.
Norvegienii îndoliați au presărat flori și au aprins lumânări pe o zonă vastă din piața în care se află catedrala.
Toate stranele din biserică au fost pline, iar oamenii au stat în picioare în spate, dar și afară, în ploaie, la adăpostul umbrelelor.
De asemenea, mesa de ieri seară din Catedrala Notre-Dame din Paris a fost dedicată memoriei victimelor de la Oslo. Drapelele au fost coborâte în bernă în toată țara.
Potrivit ultimului bilanț anunțat, ieri, de poliție, în dublul atentat comis în Norvegia, 92 de persoane au murit, 97 au fost rănite și mai multe sunt dispărute.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 08 Iunie 2009
Stire din Eveniment : Atac la mașina Jandarmeriei
Pagina a fost generata in 0.3489 secunde