Summitul G7. Macron și Merkel vor să întărească lupta anti-jihadistă

142
Summitul G7. Macron și Merkel vor să întărească lupta anti-jihadistă - summit-1566829317.jpg

Articole recomandate

Cancelarul federal german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au îndemnat, duminică, în cadrul summitului G7 de la Biarritz, la extinderea cu alte țări și la întărirea financiară a coaliției internaționale care ajută țările din Sahel să lupte împotriva grupărilor jihadiste, informează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


La finalul unei reuniuni a G7 consacrate Africii, cancelarul german și președintele francez au exprimat necesitatea "schimbării de scară și de metodă", potrivit lui Emmanuel Macron, pentru că "situația nu încetează să se deterioreze în regiunea Sahel", potrivit Angelei Merkel. 


În acest scop, ei au anunțat crearea unui nou parteneriat, ale cărui modalități vor fi fixate în cadrul unei conferințe franco-germane ce va avea loc până la sfârșitul anului, a precizat Merkel. "Germania se simte foarte angajată", a subliniat ea. 
Însă, potrivit Angelei Merkel, inițiativa nu va duce la o creștere a numărului de militari germani desfășurați în zonă, cifrați în prezent la câteva sute în misiuni de formare și de sprijinire a forței ONU în Mali, Minusma. În ceea ce o privește, Franța mobilizează 4.500 de soldați în Sahel pentru operațiunea sa anti-jihadistă Barkhane. 


Prezent alături de cei doi, președintele Burkinei Faso, Roch Marc Christian Kabore, care deține în prezent președinția G5 Sahel (Mali, Niger, Mauritania, Ciad și Burkina Faso), forță militară multinațională pentru lupta împotriva multiplelor grupări jihadiste, a insistat asupra necesității "unui sprijin masiv în termeni de dezvoltare". 


Țară foarte săracă, Burkina Faso se confruntă de patru ani cu o spirală a violențelor atribuite mai multor grupări jihadiste, dintre care unele afiliate Al-Qaida, iar altele grupării Stat Islamic. 


XXX 
Conduse de Brigitte Macron, Primele Doamne ale liderilor participanți la summitul G7 de la Biarritz s-au dus, duminică, să descopere cultura bască în pitorescul sat Espelette, renumit pentru ardeiul său iute. 
Departe de ambianța de muncă a summitului, șase soții ale liderilor de stat sau de guvern, printre care Melania Trump, au asistat la o demonstrație de dansuri populare și la un concert de cântece basce, înainte de a se întâlni cu locuitori sau comercianți pe străzile din Espelette, la circa 30 de kilometri de Biarritz. 


Apoi, ele s-au deplasat la Cambo-les-Bains, pentru a fi primite cu Aurresku, dans tradițional, înainte de a vizita Muzeul Edmond Rostand, autorul piesei de teatru "Cyrano de Bergerac". 


Brigitte Macron a dorit să le facă pe invitatele sale să descopere cultura și patrimoniul basce și inițiativele locale în materie de protecție a oceanelor, au precizat surse din anturajul ei. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8011 secunde