SUA vor retrage mai multe trupe din Irak şi Afganistan

139
SUA vor retrage mai multe trupe din Irak şi Afganistan - sua-1599635042.jpg

Articole recomandate

Preşedintele american Donald Trump va anunţa în curând retragerea mai multor trupe din Irak şi Afganistan, a transmis marţi un înalt responsabil al administraţiei sale, potrivit AFP.


Oficialul le-a spus jurnaliştilor care călătoresc cu preşedintele să se aştepte la un anunţ miercuri în legătură cu retragerea de trupe staţionate în Irak.


Un anunţ în legătură cu Afganistanul va avea loc în zilele următoare, a adăugat aceeaşi sursă.


Donald Trump, care candidează pentru un al doilea mandat la alegerile din noiembrie, a declarat anterior că vrea să retragă soldaţi din Irak. Într-o discuţie din august cu premierul irakian Moustafa al-Khademi, el a făcut această declaraţie, însă fără a oferi o dată exactă.


Discuţia a avut loc în contextul în care ţinte americane au fost vizate de combatanţi pro-iranieni în Irak şi pe fondul solicitărilor guvernului irakian de a-i pe expulza pe cei 5.000 de soldaţi americani desfăşuraţi în această ţară în cadrul luptei împotriva jihadiştilor, scrie AFP.


Armata SUA a părăsit Irakul spre sfârşitul lui 2011, lăsând la faţa locului numai o mică misiune ataşată ambasadei americane.


Însă alte forţe americane au fost desfăşurate în ţară câţiva ani mai târziu pentru a susţine forţele irakiene în războiul lor împotriva organizaţiei jihadiste Stat Islamic, care desfăşura o ofensivă devastatoare în vara lui 2014.


La rândul său, în august, Pentagonul a afirmat că vrea să-şi reducă la mai puţin de 5.000 de militari prezenţa în Afganistan pe fondul negocierilor de pace inter-afgane.


În prezent, SUA dispun de 8.600 de militari în Afganistan.


Conform unui acord semnat în februarie la Doha de Washington şi talibani, trupele străine vor părăsi Afganistanul în 2021, în schimbul unui angajament al talibanilor în favoarea păcii.


Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7064 secunde