SUA și Rusia, discuții despre un nou acord privind forțele nucleare

Marţi, 16 Iulie 2019
120
Reprezentanți ai Statelor Unite ale Americii și Rusiei se întâlnesc, astăzi, la Geneva, pentru a discuta despre principiul unui nou acord asupra armelor nucleare care ar putea eventual include și China, au declarat înalți reprezentanți ai administrației de la Washington, citați de Reuters.

Washingtonul, apoi Moscova au anunțat în februarie că încetează să mai respecte Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), semnat în 1987, pact din care ar urma să se retragă în mod oficial la 2 august.

Președintele american Donald Trump a declarat că dorește un acord de "nouă generație" cu Rusia și China, care să acopere toate armele nucleare, nu doar rachetele de croazieră și balistice cu lansare de la sol, cu o rază de acțiune între 500 și 1.500 de kilometri.

Președintele american a abordat această chestiune în cadrul discuțiilor bilaterale cu omologii săi rus și chinez, Vladimir Putin și Xi Jinping, în special la summitul G20 din Japonia de luna trecută.

Unul dintre oficialii americani a declarat că interesul reuniunii de azi ar fi informarea asupra poziției rușilor față de China. "Dacă întâlnirea va decurge bine, ne va fi mai clar cu privire la modul în care Rusia se referă la chestiunea participării Chinei la aceste negocieri", potrivit acestuia.

Pagina a fost generata in 0.2106 secunde