Președintele francez Emmanuel Macron:

"SUA, Marea Britanie și Franța au intervenit în Siria pentru onoarea comunității internaționale"

137

Articole recomandate

Președintele francez Emmanuel Macron a apărat, ieri, la Strasbourg, într-un discurs rostit în fața Parlamentului European, loviturile aeriene lansate de Statele Unite, Marea Britanie și Franța împotriva locațiilor cu arme chimice din Siria, subliniind că cele trei state au intervenit pentru onoarea comunității internaționale, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres.

"Să privim principiile noastre și să ne întrebăm unde vrem să ajungem: aceste lovituri nu rezolvă nimic, însă ele pun capăt unui sistem cu care noi eram obișnuiți și anume, într-un anumit fel, tabăra dreptății ar fi devenit tabăra celor slabi", a declarat Emanuel Macron în fața eurodeputaților.

Răspunzând la întrebările unora dintre eurodeputați privind Siria, șeful statului francez a declarat că Washingtonul, Londra și Parisul au intervenit în noaptea de vineri spre sâmbătă "pentru onoarea comunității internaționale, într-un cadru legitim, multilateral, într-o manieră țintită, fără victime, pentru a distruge trei situri de producție și prelucrare a armelor chimice".

Macron a precizat că Franța va continua "să depună eforturi pentru o soluție politică incluzivă pentru Siria, discutând cu toate părțile - Rusia, Turcia, Iran, regimul de la Damasc și toate forțele de opoziție - pentru a construi Siria de mâine și pentru a repara această țară". "Dar nu vom construi Siria de mâine dacă ne întoarcem privirea pentru a o lăsa regimului Bashar al-Assad și aliaților săi după ce aceștia își vor termina munca murdară pe care o fac", a adăugat el, adresându-se deputaților europeni pe un ton combativ.

De asemenea, Macron a invitat toate țările să se alăture efortului umanitar de a ajuta populația civilă din Siria.

Parisul a anunțat deblocarea a 50 de milioane de euro pentru a ajuta ONG-uri să intervină pe teren. Reprezentanți ai acestor organizații neguvernamentale au fost primiți, luni seară, la Palatul Elysee.

SUA, Franța și Marea Britanie au lansat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, lovituri de represalii împotriva capacităților de producție și de stocare a armelor chimice ale regimului Bashar al-Assad, ca urmare a presupusului atac chimic din 7 aprilie în localitatea rebelă Douma, în Ghouta Orientală, în apropiere de Damasc. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7945 secunde