SUA îi acordă Tunisiei statutul de "aliat major ne-membru al NATO"

87
SUA îi acordă Tunisiei statutul de

Articole recomandate

SUA i-au acordat Tunisiei statutul de "aliat major ne-membru al NATO", a anunțat Departamentul de Stat, ceea ce deschide calea pentru dezvoltarea cooperării militare între cele două țări, relatează Agerpres.ro.



Acest statut "trimite un semnal puternic privind susținerea noastră pentru decizia Tunisiei de a se alătura democrațiilor din lumea întreagă", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, într-un comunicat.

El a adăugat că acest statut acordat Tunisiei constituie "un simbol al relației noastre strânse".

Președintele american Barack Obama și-a anunțat în luna mai intenția de a acorda acest statut Tunisiei, țara în care a început Primăvara arabă în urmă cu patru ani, cu prilejul unei vizite la Casa Albă a omologului său tunisian, Béji Caid Essebsi.

Essebsi a devenit în decembrie primul președinte ales democratic al țării de 11 milioane de locuitori, confruntată cu amenințarea jihadistă care este alimentată și de haosul din Libia vecină.

La 26 iunie, un atentat comis de un bărbat înarmat cu un kalașnikov pe o plajă din stațiunea Sousse s-a soldat cu moartea a 38 de persoane, între care 30 de turiști britanici.

Statutul de "aliat major ne-membru al NATO", acordat deja unui număr de 15 țări, printre care Japonia, Australia, Afganistan, Egipt, Bahrein și Maroc, le permite țărilor în cauză să aibă acces la o cooperare militară consolidată cu SUA, în special în dezvoltarea și achiziționarea de armament.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6008 secunde