Stoltenberg: Țările NATO și-au redus cheltuielile militare

86
Stoltenberg: Țările NATO și-au redus cheltuielile militare - stoltenberg-1453997401.jpg

Articole recomandate

Cheltuielile de apărare ale statelor europene membre NATO s-au redus, în medie, în anul 2015, a anunțat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, informează Agerpres.

Secretarul general a precizat însă că această scădere a fost mai mică decât în anii precedenți, pe fondul tensiunilor cu Rusia, a indicat joi secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, în raportul său anual, prezentat de agenția DPA.

Potrivit lui Stoltenberg, statele europene din Alianță au cheltuit în 2015 pentru apărare cu numai 0,3% mai puțin decât în anul anterior. Spre comparație, scăderea fusese de 1,3% în 2012-2013 și de 3,2% în 2011.

Per ansamblu, cheltuielile de apărare ale statelor europene din NATO sunt estimate la 253 miliarde de dolari în anul trecut, comparativ cu 254 miliarde în 2014.

'Am început să ne îndreptăm în direcția bună', a declarat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă la sediul din Bruxelles al Alianței. 'După mulți ani de reduceri substanțiale ale cheltuielilor de apărare, tăierile au fost acum practic stopate de aliații europeni și Canada', a subliniat Stoltenberg.

Nu toate marile state europene urmează însă această linie. Marea Britanie, Franța și Italia și-au redus bugetele de apărare anul trecut, tăierea cea mai masivă, de 12,4%, operând-o guvernul de la Roma.

Reduceri ale cheltuielilor de apărare au avut și SUA și Canada. Statele Unite au furnizat totuși 72% din bugetul de apărare total al NATO pe 2015. Washingtonul și-a exprimat în mod repetat nemulțumirea legată de faptul că trebuie să acopere o parte disproporționată din aceste cheltuieli. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4244 secunde