Ştiinţa nu a putut anticipa inundaţiile din Europa şi incendiile din SUA

231

Articole de la același autor

Oamenii de ştiinţă spuneau, până de curând, că schimbările climatice se vor simţi mai intens în următorii ani, nicidecum în zilele noastre. Se pare că natura nu a ţinut cont de predicţiile lor şi vedem că se manifestă violent în zone locuite, aproape de noi.

Inundaţiile catastrofale care au lovit vestul Europei şi incendiile violente din vestul Statelor Unite i-a pus pe gânduri pe oamenii de ştiinţă. Cu toată aparatura modernă ei nu au putut anticipa dezastrele care urmau să se abată asupra comunităţilor întregi de oameni nevinovaţi. Inundaţiile din Germania au cuprins străzile și au înghițit locuințe de peste un secol ale micuțului oraș german Schuld. De asemenea, Lytton, un oraș canadian cu aproximativ 250 de locuitori, cunoscut mai ales pentru aerul său răcoros și montan, a ars complet în urma unui incendiu produs de faptul că temperatura a ajuns la aproape de 50 de grade Celsius. În vestul Statelor Unite, la doar câteva săptămâni după un val istoric de caniculă, aproximativ 20.000 de pompieri și personal de urgență au fost detașați pentru a stinge 80 de incendii mari, care au mistuit peste un milion de acri, adică aproximativ 4.047 de kilometri pătrați.

Ştiinţa trebuie să se îmbunătăţească pentru a anticipa viitorul

Oamenii de știință din domeniul climei au avertizat de-a lungul ultimelor decenii despre schimbările climatice care vor aduce condiții meteorologice extreme, tot mai mortale și mai frecvente. Mulți dintre experții climatici își exprimă acum surprinderea că înregistrările privind valurile de căldură sau precipitațiile abundente depășesc previziunile modelelor climatice realizate în trecut. Michael E. Mann, directorul Centrului pentru Știința Pământului de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, a declarat pentru CNN că fenomenele meteorologice din ultimele săptămâni au arătat care este capacitatea reală de previzionare a viitorului, pe care o au modelele actuale privind schimbările climatice.

„Există un factor important în legătură cu multe dintre aceste evenimente, inclusiv în ceea ce privește „cupola de căldură” din vestul și sud-vestul SUA, pe care modelele climatice nu a putut să o anticipeze. Fenomenele meteorologice din ultima perioadă reprezintă un semnal suficient de mare încât să putem observa efectele schimbărilor climatice transpuse în vremea de zi cu zi”, a adăugat profesorul Michael E. Mann.

Evenimentele meteorologice istorice, cum ar fi inundațiile din Germania și Belgia, valul de căldură din SUA și incendiile din Canada nu s-au înregistrat în predicții. Pentru ca astfel de evenimente meteo să fie anticipate din timp, spun oamenii de știință, e nevoie de o îmbunătățire a modelelor climatice, care să precizeze mai clar cum va fi afectat mediul înconjurător de vremea extremă. Într-o astfel de linie s-a încadrat declarația cancelarului german Angela Merkel. „Trebuie să ne grăbim și să acționăm mai rapid în lupta împotriva schimbărilor climatice. Pentru asta este nevoie de politici care ţin cont de natură şi de climă în mai mare măsură decât s-a întâmplat în ultimii ani”, a subliniat cancelarul german.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3888 secunde