Premierul italian Giuseppe Conte:

"Statele UE ce refuză să participe la redistribuirea migranților trebuie sancționate"

262

Articole recomandate

Premierul italian Giuseppe Conte a cerut din nou, miercuri, într-o discuție cu viitoarea șefă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca migranții ce debarcă în Italia după ce au traversat Mediterana să fie transferați către alte state ale UE, iar dacă acestea din urmă nu acceptă, să fie sancționate financiar, relatează agenția DPA, consultată de Agerpres. 


Giuseppe Conte a spus că dorește stabilirea unui mecanism de redistribuire substanțială a migranților, dar a admis că unele state membre ale UE, mai ales țări din Est precum Polonia și Ungaria, s-ar putea opune din nou acestui demers, după ce în anii trecuți au fost blocate în acest mod inițiative similare. Astfel de țări, care nu doresc să participe la un sistem de relocare, trebuie "să sufere mult financiar", a mai spus premierul italian, fără să intre în detalii. 


La nivelul Uniunii Europene a fost adoptat, în 2015, un mecanism al cotelor obligatorii de refugiați, care însă a avut rezultate sub așteptările Bruxelles-ului. Cu toate acestea, Parlamentul European a votat favorabil, în noiembrie 2017, o nouă inițiativă a Comisiei Europene privind instituirea unor cote obligatorii permanente și automate pentru relocarea în statele UE a tuturor refugiaților care ar ajunge în viitor în blocul comunitar, inițiativă ce cuprinde și sancțiuni împotriva țărilor care nu acceptă aceste cote, cum ar fi reducerea fondurilor europene. 


Dar de atunci nu s-a mai avansat în acest plan care a provocat divergențe în interiorul UE, mai ales din cauza opoziției țărilor Grupului de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia), care acuză Bruxelles-ul și statele vest-europene că promovează o politică de încurajare a migrației ilegale și că le-au impus împotriva voinței lor cotele din 2015, pe care de altfel nicio țară din Grupul de la Vișegrad nu le-a aplicat. 


Chestiunea va fi rediscutată la o reuniune europeană ce se va desfășura în Malta, pe 23 septembrie, după ce o recentă inițiativă comună franco-germană a înregistrat progrese limitate, inclusiv din cauza faptului că Italia și Malta au refuzat ca în cadrul unui mecanism de redistribuire a migranților aceste țări să rămână principalele puncte de debarcare a lor în zona Mediteranei. 


La întâlnirea de miercuri cu premierul italian, Ursula Von der Leyen a apreciat la rândul ei că regulile UE privind politica de azil, cuprinse în "Regulamentul Dublin", au nevoie de o revizuire. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0044 secunde