Spania riscă să cadă într-o stare de "haos sanitar și economic" dacă starea de urgență nu va fi prelungită

298
Spania riscă să cadă într-o stare de

Articole recomandate

Guvernul spaniol, minoritar, a avertizat luni opoziția că Spania riscă să cadă într-o stare de "haos sanitar și economic" dacă starea de urgență votată pentru a încetini pandemia nu va fi prelungită, informează agerpres.ro.


Guvernul condus de socialistul Pedro Sanchez, tot mai criticat pentru modul în care a gestionat criza ce a făcut până acum peste 25.000 de morți în Spania, îi va cere miercuri parlamentului să voteze în favoarea prelungirii stării de urgență pentru o nouă perioadă de două săptămâni.


Adversarii îi reproșează în special o restricționare draconică a libertății de mișcare. Partidul Popular (PP), principala forță a opoziției, a amenințat, prin vocea liderului său Pablo Casado, că de data aceasta se va abține de la vot.


Sanchez nu a reușit să-l facă pe Pablo Casado să-și schimbe părerea, în urma unei discuții telefonice de o oră, a anunțat ministrul spaniol al transporturilor Jose Luis Abalos. Însă "el l-a avertizat că a nu susține prelungirea stării de urgență ar putea aduce Spania într-o stare de haos sanitar și economic".


"Nu putem susține prelungirea stării de urgență", a declarat liderul PP, Pablo Casado, în timpul unui interviu televizat. "Atunci când șeful guvernului spune că (...) suntem într-o fază de descreștere (a numărului de cazuri), aceasta nu pare compatibil cu a continua să li se ceară spaniolilor măsuri extraordinare împotriva drepturilor și libertăților lor (...). Aceasta nu are sens", a spus Casado.


Cu toate acestea, Sanchez, care guvernează împreună cu stânga radicală Podemos, a reunit o majoritate efemeră pentru a putea ajunge la putere și ar putea să o reunească din nou pentru a vota măsura.


Starea de urgență permite nu doar impunerea izolării pentru populație pentru a stăvili pandemia, ci este fundamentul juridic pentru măsuri precum facilitarea șomajului parțial și interzicerea disponibilizărilor, măsuri adoptate pentru a evita ruinarea populației, a subliniat Abalos.


"Pe lângă un vast sprijin din partea populației (...), starea de urgență funcționează și, în calitate de ministru al sănătății, trebuie să vă spun că mai bine e să nu facem experiențe care ne-ar putea duce la haos", a subliniat colegul său Salvador Illa.


Spania a înregistrat în ultimele 24 de ore 164 de morți de COVID-19, același număr ca și în urmă cu o zi, după ce înregistrase 950 de morți pe zi la începutul lui aprilie.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8369 secunde