Spania investighează dacă există legături între spionajul rus și separatiștii catalani

Luni, 25 Noiembrie 2019
213
Un judecător spaniol investighează deplasările efectuate în regiunea catalană de un grup militar rus de elită denumit "Unitatea 29155", suspectat de operațiuni de destabilizare în Europa, și încearcă de asemenea să stabilească dacă există legături între spionajul rus și separatiștii catalani, consemnează EFE. 


Potrivit cotidianului El Pais, în anul 2017, înaintea referendumului organizat de secesioniștii catalani pe 1 octombrie, a fost semnalată prezența generalului rus Denis Sergheev, un veteran al serviciului rus de informații militare GRU, care ar fi călătorit în Spania sub numele de acoperire Serghei Fedotov. 


Numele Denis Sergheev a fost evocat și în operațiunea montată de serviciile secrete ruse pentru asasinarea fostului spion rus Serghei Skripal, otrăvit împreună cu fiica sa, anul trecut, în Marea Britanie, cu o substanță neurotoxică. 


Conform unor surse din cadrul investigației, se încearcă acum determinarea motivului prezenței acestui ofițer rus în Catalonia înaintea, în timpul și după referendumul secesionist, respectiv dacă el a avut vreo legătură cu acțiunea separatiștilor sau pur și simplu a fost în trecere pe acolo.


Pagina a fost generata in 0.2437 secunde