Sondaj: Europenii vor o Uniune mai eficientă şi mai transparentă

126
Sondaj: Europenii vor o Uniune mai eficientă şi mai transparentă - sondaj-1639682902.jpg

Articole recomandate

Cetăţenii ţărilor europene se aşteaptă ca Uniunea Europeană să fie mai eficientă şi mai transparentă, arată un sondaj realizat în 30 de ţări de Fundaţia Szazadveg, informează agenţia MTI, consultată de Agerpres.

Sondajul realizat telefonic şi la care au răspuns 30.000 de cetăţeni din statele membre ale UE, Marea Britanie, Norvegia şi Elveţia a avut în vedere percepţia opiniei publice în ce priveşte identitatea naţională şi europeană, suveranitatea statelor membre, responsabilitatea oficialilor UE şi funcţionarea Uniunii.

Rezultatele publicate au arătat că 84% dintre respondenţi vor ca funcţionarea UE să fie mai simplă şi mai transparentă, ceva mai mult, cu 2%, faţă de 2020. În acelaşi timp, o majoritate a celor intervievaţi din 29 dintre cele 30 de ţări participante ar dori ca liderii UE să demisioneze dacă blocul nu reuşeşte să răspundă prompt la situaţii de criză, notează Szazadveg.

De asemenea, media celor care aşteaptă din partea conducerii de la Bruxelles să-şi asume responsabilitatea este de 74%, faţă de 71% anul trecut, cele mai mari proporţii fiind înregistrate în Croaţia (90%), urmată de Ungaria (85%) şi Spania (84%).

În ce priveşte identitatea naţională şi europeană, sondajul a stabilit că trei sferturi dintre respondenţi se identifică mai curând ca membri ai propriului stat naţional şi nu europeni şi doar circa 20% dintre cei intervievaţi au pus pe prim plan identitatea europeană. Identitatea naţională a prevalat în Finlanda, Ungaria şi Portugalia (86% fiecare), fiind în schimb mai puţin pronunţată în Germania (66%), Polonia (63%) şi Luxemburg (57%).

Sondajul a mai indicat că 48% dintre respondenţi vor ca statele membre să se bucure de mai multă putere asupra blocului comunitar, această proporţie fiind mai mare în cele patru state membre ale Grupului de la Visegrad (54%) şi în rândul statelor membre provenite din fostul lagăr socialist - 52%. Un nivel mai ridicat de susţinători ai concentrării puterii la Bruxelles s-a mai înregistrat în Slovenia (56%) şi Spania (54%), media în UE şi Regatul Unit fiind de 36%.

În fine, potrivit sondajului, majoritatea respondenţilor din 22 de ţări au apreciat că interesele lor nu sunt reprezentate la Bruxelles, cei mai nemulţumiţi în acest sens fiind cehii (63%) şi bulgarii (62%). 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9039 secunde